narodni-dom-ts

NARODNI DOM 2020: Rojevanja idej o prihodnosti Trsta

»Italija bo pospešila postopek vračanja in obnove Narodnega doma v Ul. Filzi v Trstu, ki naj bi bil končan do konca leta 2020,« je pred dobrim mesecem izjavil italijanski minister za zunanje zadeve Angelino Alfano po srečanju s slovenskim kolegom Karlom Erjavcem.
Leta 2020 bo potekalo sto let od fašističnega požiga, ki je razdejal središče tržaških Slovencev. Marsikdo je v preteklih letih izrazil upanje, da bi se po številnih letih udejanjil 19. člen zaščitnega zakona. Pozitivni premiki so se zgodili okrog Trgovskega doma v Gorici in Narodnega doma pri Svetem Ivanu. Dogajanje v zadnjem obdobju je prav tako spodbudno, kar je zaznati iz odprtosti tako Univerze v Trstu in njenega rektorja Maurizia Fermeglie kot tudi deželne uprave FJK.
Smo Slovenci v Italiji pripravljeni na končno zaprtje stoletnega zgodovinskega poglavja in odprtje novega? Je perspektiva slovenske narodne skupnosti zazrta v prihodnost: kateri so njeni načrti? Trst je s številnimi gospodarskimi in infrastrukturnimi odločilnimi premiki pospešil svojo pot v središče Evrope: bomo Slovenci znali stopiti vštric z njim?
K iskanju odgovora na vsa ta vprašanja prireja Slovenska kulturno-gospodarska zveza v ponedeljek, 27. novembra, dogodek z naslovom: Narodni dom 2020 – Rojevanja idej o prihodnosti Trsta. Pogovor, ki se bo začel ob 18. uri v prostorih Narodne in študijske knjižnice prav v Narodnem domu, ima kot cilj sprožiti razmišljanja o prisotnosti Slovencev v Trstu v naslednjih letih. Fabianijeva stavba naj bo torej simbol razvoja skupnosti. Bomo znali si zamisliti center, ki bo odigral pomembno in ugledno vlogo v tržaški družbi, ali bomo tja le preselili naše ustanove, ki so po očitku marsikoga danes nedostopne?
Odgovore na vsa ta vprašanja, zamisli, sugestije in izkušnje bodo prinesli nosilci primerov dobre prakse iz vseh treh pokrajin, na katerih so naseljeni Slovenci v Italiji. Poljanka Dolhar bo tako spregovorila v imenu Slovenskega kluba, ki je ustvaril projekt ND110, Donatella Ruttar bo prinesla svoje izkušnje pri snovanju vsebinsko zelo odprtega Slovenskega multimedialnega okna – SMO, Dimitri Waltritsch pa bo podal nekaj pogledov, ki izhajajo iz projektiranja prenove KB Centra in Trgovskega doma v Gorici. Livio Semolič, vodja pravno posvetovalne delavnice Skgz, pa bo orisal formalno plat postopka vračanja Narodnega doma in ostalih dveh domov.
Vstop na dogodek bo prost, po zaključku posegov vabljenih govornikov je predvidena razprava. S tem srečanjem SKGZ želi sprožiti nastanek novih, mogoče tudi drznih zamisli, o prihodnosti Slovencev v Trstu ter o Narodnem domu.
Trst, 23. novembra 2017

Povezane objave

V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte
Prvomajsko slavje v Števerjanu
ŽIVEL 1. MAJ!