nikoliveczidov

Na Trgu Evrope-Transalpini »prva skupna politična akcija obeh mest«

 

 

GORICA-NOVA GORICA – Petnajst let in skoraj tri mesece po tem, ko sta tedanja župana Gorice in Nove Gorice simbolično odstranjevala žičnato mejno ograjo na mestu, kjer je bil kasneje urejen skupni trg, se je meja prav tam včeraj simbolično znova zrušila. Tokrat v protest proti napovedim italijanskega ministra Mattea Salvinija o možnosti zapiranja meje. Zid na Trgu Evrope-Transalpini so s kartonskimi zidaki skupaj simbolično postavili Goričani in Novogoričani ter jo nato med petjem »himne svobode« Bella ciao, ploskanjem in skandiranjem »Mai più muri, nikoli več zidov« tudi zrušili.

Okoli 500 ljudi se je včeraj na pobudo gibanja Goriška.si in Foruma Gorica zbralo na trgu, da bi izrazilo svoje nasprotovanje politiki, ki grozi z zaprtjem meje. »Nasprotujemo politiki razslojevanja evropskih držav, sejanja strahu in nestrpnosti med ljudmi,« je v imenu Goriške.si poudarila Maja Erjavec. »Današnje sporočilo je: nikoli več zidov! Ti dve mesti zidov v svoji prihodnosti ne želita več, postali smo že eno samo mesto, ki Salviniju sporoča: ne! Želimo nadaljevati skupaj,« je bil jasen Andrea Picco iz goriškega Foruma, ki je včerajšnji dogodek označil za prvo skupno politično akcijo obeh mest.

Na govorniškem mestu se je pred in po rušenju simbolne meje zvrstilo precej govorcev, med njimi slovenski poslanec Matjaž Nemec, Maja Humar, goriška predsednica SKGZ, deželni svetnik Furio Honsell, Marko Rusjan iz stranke Levica Goriška, Anna Di Gianantonio za VZPI-ANPI in mnogi drugi, med njimi tudi nekdanja župana Mirko Brulc in Vittorio Brancati, ki se jima je pridružil nekdanji predsednik pokrajine Giorgio Brandolin. »Z Brancatijem sva tu podrla mejo mimo Rima in Ljubljane. Takrat smo rekli: Nikoli več meja,« se je na 12. aprii 2004 navezal Brulc: »Ideja o tem, da bi kdo tu spet postavil mejo, je nevarna. Goričani in Novogoričani moramo stopiti skupaj in ne smemo dovoliti nobenih ograj in zidov.« Shod se je zaključil s sklenitvijo kroga okoli trga in bučnim aplavzom. (km)

 

Primorski dnevnik, 6. 7. 2019

Povezane objave

Evropske in občinske volitve: Slovenci v Italiji ostajajo zvesti demokratičnim naprednim silam
Romano Prodi na predstavitvi knjige o Mitji Volčiču in v Novi Gorici ob 20-letnici vstopa Slovenije v EU
V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte