visintin-kd

»Moje vrednote so zapisane v ustavi«

 

 

GORICA – Kandidat stranke Svobodni in enakopravni Vizintin s predstavniki SSO in SKGZ

Ceni predsednika senata Pietra Grassa, ki je zaradi svojega preiskovonjs mafìjskih poslov celo življenje tvegal, da ga ubijejo

Ima se za zmernega, naprednega, evropskega levičarja; njegove vrednote so zapisane v ustavi italijanske republike, ki je izšla iz odporništva. Paolo Vizintin, kandidat stranke Svobodni in enakopravni (Liberi e uguali) za poslansko zbornico v enomandatnem (ti. Bratinovem) okrožju, se je včeraj v goriškem Kulturnem domu srečal s predstavniki krovnih organizacij SSO in SKGZ. Vizintin je med srečanjem izrazil razočaranje nad spremembami znotraj Demokratske stranke, ki je zatajila svoj levosredinski izvor in zavila desno, tako da vse bolj pluje v objem Berlusconija in njegove stranke Forza Italia, s katero snuje bodočo vlado. Bivši doberdobski župan je opozoril tudi na neuresničene obljube Demokratske stranke glede zajamčene izvolitve Slovenca v rimski parlament, ki jo je nekdanji predsednik vlade Matteo Renzi zagotovil med svojim novembrskim obiskom v Trstu, kamor je prispel z vlakom v družbi raznih slovenskih krajevnih upraviteljev.

»Demokratska stranka je v volilni zakon vključila olajšano izvolitev za Južnotirolce in Ladince, ne pa za Slovence. Poslanka in kandidatka stranke Svobodni in enakopravni Serena Pellegrino je vložila amandma, da bi priskočila na pomoč Slovencem, vendar je bil njen predlog zavrnjen,« je poudaril Vizintin in pojasnil, da je Demokratska stranka na državni ravni med svoje kandidate vključila več preiskovanih in obtoženih ljudi, med katerimi so tudi taki, ki so vodili sumljive posle s kriminalnimi organizacijami.

»Pietro Grasso, vodja stranke Svobodni in enakopravni, je edini politični voditelj, ki je vse življenje tvegal, da ga razstrelijo; kljub temu je bil na strani ljudi in jim je skušal pomagati,« je še povedal Vizintin in na daljavo pomiril vse tiste, ki se zgražajo zaradi njegove kandidature in ki menijo, da se v resnici pripravlja na prihodnje deželne volitve. »Žal mi je, da moje ime razdvaja; kakorkoli, iz stranke so mi že sporočili, da ne računajo name na bližajočih se deželnih volitvah,« je poudaril Vizintin, ki si je za izvolitev v deželni svet prizadeval že pred petimi leti, vendar mu je na koncu zmanjkala peščica glasov.

Ravno na deželne volitve se je med svojim uvodnim pozdravom navezal deželni predsednik SKGZ Rudi Pavšič, ki je ugotavljal, da se leva sredina ne zna poenotiti. Poudaril je, da je Vizintin kandidat stranke, ki je nastala zaradi nesoglasij znotraj vladnih krogov in ima priložnost, da se uveljavi; takoj zatem je izrazil upanje, da bi levosredinske stranke vsaj za deželne volitve našle skupni jezik. »Želim si, da bi nastopili vsi skupaj,« je poudaril Pavšič, ki je tudi Vizintina pozval, naj prispeva k poenotenju leve sredine v vidiku deželnih volitev. Pavšič je v nadaljevanju napovedal, da bosta krovni organizaciji SSO in SKGZ prihodnji teden v Gregorčičevi dvorani v Trstu gostili vseh šest slovenskih kandidatov za parlament.

Da je treba v levi sredini iskati skupni jezik, je včeraj poudaril tudi deželni predsednik SSO Walter Bandelj, ki je izredno zaskrbljen nad širjenjem novih populizmov in nad vse bolj napetimi toni. Bandelj je opozoril tudi na demografski padec znotraj slovenske narodne skupnosti, ki je posebno hud v Benečiji, kjer je med drugim doma Fabrizio Dorbolò, drugi slovenski kandidat stranke Svobodni in enakopravni za senat, ki bi se moral udeležiti včerajšnjega srečanja, vendar je svojo prisotnost odpovedal zadnji trenutek zaradi slabih vremenskih razmer, s katerimi bi se soočil med potjo v Gorico. (dr)

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti