mesane-patrulje

Mešane patrulje razdvajajo

 

 

Fedriga pravi, da je le začetek, Pahor, SKGZ in SSO so previdni

Nevladniki: Neutemeljen ukrep

TRST – Predsednik deželne vlade Furlanije Julijske krajine Massimiliano Fedriga je včeraj dejal, da mešane patrulje na slovensko-italijanski meji niso rešitev, temveč so samo začetek. »Če bo treba, smo pripravljeni na druge rešitve,« je dejal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa. Omenil je tudi možnost ograje na meji s Slovenijo. »Dejstvo je, da je treba meje v Evropi nadzorovati,« je ponovil, kar je povedal že večkrat v zadnjih dneh. Po njegovem prepričanju je treba pritisniti tudi na Hrvaško, saj je, kot je dejal, jasno, da Slovenija ne zmore vsega narediti sama.

Sodelovanje policij pozdravlja tudi predhodnica Massimiliana Fedrige, zdaj pa poslanka Demokratske stranke v Rimu Debora Serracchiani, ki meni, da bi bilo treba vedeti, kako obsežen je pojav nelegalnega prečkanja meje. V pogovoru za radijsko oddajo je spomnila, da so bili ti podatki redno dostopni, dokler sta tako v Rimu kot v Trstu vladali levosredinski vladi, s prihodom Fedrige in Salvinija pa številk kar naenkrat ni več. Zato je ocenila kot bolj potrebno, da se kadrovsko okrepijo italijanske policijske sile. S tem se strinja tudi italijanski policijski sindikat COISP, ki je v sporočilu za javnost opozoril, da se bodo v prihodnjih 12 mesecih policijske sile okrepile s sedmimi novimi policisti, kar je celo manj od števila tistih, ki se bodo v tem času upokojili. Sindikat opozarja na protislovje tistih, ki trdijo, da je treba povečati nadzor na meji, istočasno pa nič ne naredijo za kadrovsko okrepitev policije.

Sodelovanje slovenske in italijanske policije je pozdravil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je včeraj sprejel predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji. Si pa je tako kot Ksenija Dobrila (SKGZ) in Walter Bandelj (SSO) zaželel, da bi meja ostala odprta. »Mešane slovensko-italijanske izvidnice so normalen korak za boljše zagotavljanje varnosti vseh državljanov, za spoštovanje pravnega reda in za utrjevanje meddržavnega zaupanja,« je ocena tajnika SSk Igorja Gabrovca.

Povsem drugačen pa je odziv nevladnih organizacij v Sloveniji. Direktorica Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij (PIC) Katerina Brvar Sternad je v pogovoru za Radio Slovenija ocenila: »Bojim se, da je to le prvi korak h ukrepom, ki bodo na koncu prinesli tisto najslabšo rešitev, in to je žica.« Nevladniki trdijo, da je vzpostavitev mešanih patrulj nepotreben ukrep, saj uradni podatki ne kažejo na povečano nezakonito prečkanje meje. Zato je tak ukrep v nasprotju s schengenskimi pravili in temelji EU. Brvar Sternadova meni, da je Slovenija sklenila dogovor o mešanih patruljah, da bi ugodila Italiji in s tem ustavila nadaljnje italijanske namere. »A kje se potem sploh konča,« se je vprašala direktorica. Boji se, da bo prej ali slej Italija sprejela svojo notranjepolitično odločitev, ki si je Slovenija ne želi.

 

Primorski dnevnik, 2. 7. 2019

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst