fallback-thumbnail

Manjšini nazdravili ponovnemu odprtju meje

Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet Slovenskih organizacij izražata svoje veliko zadovoljstvo ob ponovnem odprtju mejnih prehodov med Italijo in Slovenijo. Enoten slovenski kulturni prostor je nekaj, v kar globoko verjamemo, zato se nam zdi odprava mej edini možen korak k njegovi uveljavitvi.
V zadnjih mesecih, med potekom globalne zdravstvene krize, nas je zaprtje meje med Italijo in Slovenijo globoko prizadelo in tudi vse obmejne prebivalce, katerim je povzročilo tudi velike praktične funkcionalne težave. S tem v zvezi sta SKGZ in SSO vložila veliko energije v sprotno reševanje nastalih težav. Analitični seznam opravljenih skupnih korakov prilagamo. Naša številna prizadevanja je gnalo prepričanje, da je primorski prostor edini, tako s človeškega kot tudi gospodarskega vidika, in vstop Slovenije v Šengensko območje je nadgradil to prepričanje. V zadnjih dvajsetih letih se je zgodilo nekaj zgodovinskih korakov, zdravstvena kriza pa nam je razkrila, koliko so lahko ti koraki krhki in da jih gre negovati. S tega vidika je prepričanje, da so protagonisti tega čezmejnega in pisanega prostora člani
narodnih skupnosti, še bolj gnalo našo zavest o dragocenosti prostega prehoda čez mejo, kar prepričano zagovarjamo tudi danes.

V sredo 17. junija na mejnem prehodu Lazaret sta se predsednika krovnih organizaciji SKGZ in SSO, Ksenija Dobrila in Walter Bandelj, simbolično srečala s predsednikom Italijanske unije Mauriziom Tremulom. Skupaj so potrdili, da padec meje je pozitivno učikoval zlasti na obe narodni skupnosti.

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo