fallback-thumbnail

Manjšini nazdravili ponovnemu odprtju meje

Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet Slovenskih organizacij izražata svoje veliko zadovoljstvo ob ponovnem odprtju mejnih prehodov med Italijo in Slovenijo. Enoten slovenski kulturni prostor je nekaj, v kar globoko verjamemo, zato se nam zdi odprava mej edini možen korak k njegovi uveljavitvi.
V zadnjih mesecih, med potekom globalne zdravstvene krize, nas je zaprtje meje med Italijo in Slovenijo globoko prizadelo in tudi vse obmejne prebivalce, katerim je povzročilo tudi velike praktične funkcionalne težave. S tem v zvezi sta SKGZ in SSO vložila veliko energije v sprotno reševanje nastalih težav. Analitični seznam opravljenih skupnih korakov prilagamo. Naša številna prizadevanja je gnalo prepričanje, da je primorski prostor edini, tako s človeškega kot tudi gospodarskega vidika, in vstop Slovenije v Šengensko območje je nadgradil to prepričanje. V zadnjih dvajsetih letih se je zgodilo nekaj zgodovinskih korakov, zdravstvena kriza pa nam je razkrila, koliko so lahko ti koraki krhki in da jih gre negovati. S tega vidika je prepričanje, da so protagonisti tega čezmejnega in pisanega prostora člani
narodnih skupnosti, še bolj gnalo našo zavest o dragocenosti prostega prehoda čez mejo, kar prepričano zagovarjamo tudi danes.

V sredo 17. junija na mejnem prehodu Lazaret sta se predsednika krovnih organizaciji SKGZ in SSO, Ksenija Dobrila in Walter Bandelj, simbolično srečala s predsednikom Italijanske unije Mauriziom Tremulom. Skupaj so potrdili, da padec meje je pozitivno učikoval zlasti na obe narodni skupnosti.

Povezane objave

Občina Gorica naj poskrbi za prevoz otrok!
Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori