priznanje-blazina-pahor

Ljubljana: Predsednik Republike vročil državna odlikovanja zamejcem

 

 

Pahorjeva pohvala in zahvala

Dolgoletni političarki Tamari Blažina red za zasluge, kmetovalcu Alojzu Debelisu medalja – Nastop Rdeče zvezde

 

LJUBLJANA – V predsedniški palači v slovenski prestolnici je bilo včeraj še posebej slovesno, hkrati pa »zamejsko«. Predsednik Borut Pahor je namreč vročil državna odlikovanja predstavnikom slovenskih manjšin v sosednjih državah. Najvišjo, to je red za zasluge, je prejela nekdanja parlamentarka v Italiji Tamara Blažina, medalje za zasluge pa so prejeli še kmetovalec in dolgoletni predsednik Kmečke zveze Alojz Debelis, družina Mukič iz Porabja na Madžarskem in Ljubljančan Janez Stergar, upokojeni zgodovinar, ki je zaslužen za ustvarjanje skupnega slovenskega kulturnega prostora na avstrijskem Koroškem.

Vendar predsednik, vedno brezhiben v drži in eleganten v gestah, ter dobitniki priznanj, vidno ganjeni in počaščeni, niso bili edini protagonisti dobre pol ure dolge slovesnosti. Zaokrožili so jo tudi člani mešanega pevskega zbora Rdeča zvezda iz Saleža spoklonom Blažini, ki je svojo dolgo pot na družbenem in političnem področju začela prav v domači zgoniški občini, od koder se je preko različnih vlog zavihtela v Rim, kjer je v obeh vejah parlamenta zastopala Slovence v Italiji celih deset let. V utemeljitvi odlikovanja je med drugim zapisano, da je kot senatorka bistveno prispevala k ureditvi financiranja slovenskih organizacij v Italiji, s čimer se je končala vsakoletna negotovost zaradi stabilizacijskega zakona, kar omogoča večletno načrtovanje dejavnosti in s tem primerno razvojno strategijo manjšine. Slovenija ji priznava tudi vlogo koristnega veznega člena med slovenskimi in italijanskimi vladnimi institucijami in zasluge pri predlaganju in sprejemanju zakonov za področje šolstva in založništva. »S svojim znanjem, delom, prijaznostjo in načelnostjo je postavila visoke standarde za naslednje generacije slovenskih politikov v Italiji,« je še zapisano v utemeljitvi. Tamara Blažina se je zahvalila mnogim, ki so jo včeraj iz Italije prišli počastit v Ljubljano, izpostavila pa je svojo vlogo v utrjevanju dobrososedskih odnosov med Italijo in Slovenijo. »Prijateljstvo med državama koristi manjšini in miru na našem območju,« je izpostavila.

Za Alojza Debelisa je v utemeljitvi zapisano, da je Kmečka zveza pod njegovim vodstvom postala priznana in enakopravna članica stanovskih organizacij v Furlaniji – Julijski krajini, Republika Slovenije pa se mu zahvaljuje za njegov dolgoletni boj za slovensko zemljo in za neomajno ljubezen do nje. Debelis, ki je pred dvema letoma slavil 80 let, je v zahvali predsedniku za odlikovanje lucidno pozval mlade, naj z opredeljevanjem za kmetijski poklic preprečijo propad kmetijstva. »Če ljubiš ženo in zemljo, bosta oba rodovitna,« se je glasila njegova kmečka modrost.

Vsak izmed treh članov družine Mukič je steber kulturnega življenja v Porabju. Mama Marija Kozar-Mukič je slavistka in etnologinja, objavila je več kot dvesto strokovnih spisov in šest knjig o proučevanju slovenske kulturne dediščine v Porabju. Oče Francek Mukič je slovenist in novinar, v Sombotelu deluje kot novinar ter direktor in glavni urednik Radia Monošter. Sin Dušan Mukič pa aktivno deluje kot novinar in urednik narodnostnih televizijskih oddaj na madžarski televiziji.

Janez Stergar s konsenzom skuša spodbujati odnose med slovenskimi organizacijami na Koroškem in njihove odnose z nemško govorečo večino. Za ta prizadevanja je lani prejel prestižno Kugyjevo nagrado, ki jo podeljuje Skupnost koroških Slovencev in Slovenk. Že dolgo pa je predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani. (ak)

 

Primorski dnevnik, 12. 04. 2019

 

 

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst