Ana Roš 2

Kuharska mojstrica Ana Roš gostja Slovenskega kluba in SKGZ

Ana Roš je Hišo Franko v Kobaridu spremenila v eno najzanimivejših slovenskih kulinaričnih destinacij. Je ambasadorka celotne regije, ki je kmečko izročilo Slovenije postavila na svetovni oder. V restavraciji je začela streči sestavine, ki jih običajno ne povezujemo z visoko kulinariko. Tu ni kaviarja ali tartufov, ki bi upravičevali ceno menijev. Ana je večkrat dokazala, da se lahko iz povsem preprostih sestavin ustvarjajo biseri.

To so kulinarični poznavalci še posebej cenili in tudi nagradili. Norija se je začela z Netflixovim Chef’s Table maja 2016, se nadaljevala z Aninim naslovom najboljše kuharske mojstrice na svetu in traja še danes, saj zanimanje tujih medijev in gostov za kulinarični čudež pri Kobaridu kar ne pojenja. Roševa, sicer po izobrazbi diplomirana diplomatka in nikdar šolana kuharica, je garačica, ki se delu posveča z dušo in telesom. Njena ustvarjalnost nima meja. Ko se ne ukvarja s sestavljanjem menijev in iskanjem živil, rada bere. In tudi piše. V Tržaškem knjižnem središču je včeraj na povabilo Slovenskega kluba in SKGZ predstavila kuharsko monografijo Sonce in dež, ki sta jo sicer pred pandemijo spisali dve avtorici, poleg Ane še novinarka Kaja Sajovic. Tudi knjiga je zasnovana kot preplet dveh pripovedi: osebno-intimen je Anin, raziskovalno-faktografski Kajin.

S kuharsko virtuozinjo smo se včeraj srečali in z njo poklepetali o njenih projektih, predanosti delu, brutalnem tempu (v Trst je prispela v nedeljo iz Bolgarije). Pa tudi o Michelinovih zvezdicah. Med pogovorom smo opazili, da ima na levem prstancu in sredincu tetovirani rdeči zvezdici – Michelinovi. Hiša Franko ju je v Michelinovem vodniku za leto 2022 obdržala obe.

Med vašimi projekti je tudi odprtje restavracije v Trstu, in sicer v nekdanji palači Italijanskih železnic, kjer bo zaživel hotel nemške hotelske verige dizajnersko zasnovanih hotelov 25hours. S kakšnim kulinaričnim konceptom nas boste razveselili?

Dogovarjamo se, da bi v Trstu odprli bistro. Za tako imenovani fine dining restavracije običajno potrebujemo majhne prostore, nekdanja zgradba Italijanskih železnic pa je izredno velika, zato razmišljamo o tem, da bi uredili prostor, ki bo nekakšno zbirališče za ljubitelje kulinarike. Ponudba bo manj zahtevna, a še vedno izjemno kakovostna.

Bistro v Trstu bo torej cenovno dostopen vsem?

Relacija med ceno in kvaliteto je odvisna od izbire živil. Dobra živila pač stanejo. Delo kmeta in kuharskega mojstra ne smeta biti podcenjena. Mislim, da bomo ciljali na ponudbo srednjega cenovnega razreda, tako da si bodo obed v bistroju lahko privoščili tudi študentje. Upam, da bomo bistro odprli do leta 2025. (Primorski dnevnik, 6.12.2022)

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo