fallback-thumbnail

Kriza Prodijeve vlade: SKGZ izaža veliko zaskrbljenost

»Prvi in glavni občutek je veliko razočaranje«. Predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze Rudi Pavšič, kot glavnina volilk in volilcev leve sredine, nikakor ne more razumeti te vladne krize, njenih vzgibov in motivacij, če sploh obstajajo. Če bo šlo tako naprej, bo Italija kmalu znova dobila desnosredinsko vlado, ni važno ali s Silviom Berlusconijem ali brez njega, meni predsednik SKGZ.

»Kot pristaša leve sredine me v vsej tej zgodbi najbolj čudi in po svoje tudi boli zadržanje določenega dela italijanske levice, ki upravičeno zagovarja svoja stališča, se pa ne zaveda, da z nekaterimi skrajnimi zadržanji pelje vodo na mlin desnici. Vsi poznamo njeno "občutljivost" (desnice namreč) za socialna vprašanja in za mir.« Ne gre torej samo za številčno razmerje sil v senatu, ampak tudi za velike politične nedorečenosti v Uniji, ki so po Pavšičevem mnenju glavni vzrok za vladno krizo.

Predsednik SKGZ je zelo zaskrbljen kot italijanski državljan in istočasno tudi kot pripadnik slovenske manjšine. »Ta vlada je, kljub nekaterim težavam in zamudam, pokazala politično pripravljenost tako za izvajanje zaščitnega zakona, kot za vzpostavitev novih odnosov z našo skupnostjo. Upam, da se bo ta pozitiven odnos ohranil tudi vnaprej, če bo seveda, kot si želim, Prodiju uspelo ostati za vladnim krmilom. V vsakem primeru bo vladna kriza odložila reševanje naših problemov, saj vsi vemo, kako počasi že v normalnih pogojih, da ne govorimo v izrednih, meljejo rimski mlini,« nam je povedal Pavšič.

Podobno zaskrbljenost izraža za odnose med Italijo in Slovenijo, pri katerih je Prodijeva vlada – po petletnem mrku z Berlusconijem in Gianfrancom Finijem – skušala konkretno obrniti stran. V odnosu med Rimom in Ljubljano je končno zapihal nov veter sodelovanja in tudi medsebojnega zanimanja, ki ga morebitni negativni izid krize zna v zelo kratkem času izničiti. Tudi to bi predstavljal po mnenju predsednika SKGZ hud udarec za vso slovensko manjšino.

Kaj pa perspektive? »Situacija je takršna kot je, zato si človek lahko le želi, da bosta v levosredinski koaliciji prevladali zdrava pamet in razsodnost. V nasprotnem nas pot neizogibno vodi v tunel, v katerem bosta našo usodo žal spet krojila Berlusconi in Fini«, je za Primorski dnevnik še povedal Pavšič.

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo