DS Briščiki

»Kriterij pripadnosti je samoopredelitev«

Deželni svet krovne organizacije je sprejel stališče o pripadnosti slovenski narodni skupnosti v Italiji. Predsednica Ksenija Dobrila je med drugim poročala o gospodarstvu in Benečiji

Gospodarstvo, ki je osrednja tema pogovorov z ministrom za Slovence v zamejstvu Matejem Arčonom, in skrb za Benečijo sta le dve izmed številnih tem, ki jih je predsednica SKGZ Ksenija Dobrila izpostavila na zasedanju deželnega sveta organizacije, ki se je sestal v minulem tednu v prostorih KRD Dom v Briščikih.

Vodstvo SKGZ je pred kratkim obiskalo Inštitut za slovensko kulturo v Špetru, kjer je spoznalo ekipo projekta o turizmu, katere del je tudi sodelavec SKGZ Ivan Ciccone. Na nedavnih srečanjih v Rimu in v Ljubljani je izšla vest o meddržavnih medministrskih srečanjih, ki se bodo zvrstila v drugi polovici leta ter o verjetnem sklicu italijanskega vladnega omizja za vprašanja slovenske manjšine že julija. V to poglavje sodi še vest o treh obiskih Slovencev v Italiji, ki jih načrtuje slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.

Skrbi jih EPK, ki bo leta 2025

Predsednica Dobrila je poudarila tudi pozitivno prakso vključevanja mladih kadrov v SKGZ in naštela vse novosti v zvezi z nepremičninami, kot so Narodni dom pri Sv. Ivanu, Stadion 1. maj, Bratuževa domačija ter Narodni dom v Trstu.

Z dejavnostmi na področju črpanja evropskih sredstev so se prisotni seznanili v nadaljevanju zasedanja sveta. V naslednjih mesecih bo na področju kadrovanja stekel tečaj priprave projektov na programu Italija Slovenija za zaposlene v slovenskih ustanovah v Italiji v skupni režiji Ad Formanduma in SDGZ-ja. Cilj je pridobitev kompetenc in znanja za naslednje razpise za EPK: dogajanju v zvezi z letom 2025 sledi SKGZ z zaskrbljenostjo.

Stališče so sprejeli soglasno

»Slovenska kulturno-gospodarska zveza jemlje kot kriterij pripadnosti slovenski narodni skupnosti v Italiji samoopredelitev posameznika, ki se čuti pripadnika skupnosti,« se glasi del stališča o pripadnosti skupnosti, ki so ga obravnavali člani Deželnega sveta SKGZ. Potreba po oblikovanju jasnega stališča je izhajala iz spopadanja z vprašanjem pripadnosti skupnosti zaradi zapletov pri dodeljevanju štipendij slovenskim študentom v Italiji, ki so se odločili za univerzitetni in visokošolski študij v Sloveniji. Opredelitev identitete in pripadnosti je osnovno bivanjsko ter družbeno-politično vprašanje Slovencev v Italiji, menijo pri SKGZ. »Pripadnost slovenskemu narodnemu telesu se na eni strani profilira kot identitarna proti raznim interpretacijam, ki slovenska narečja na Videmskem tolmačijo kot del neidentificiranih slovanskih idiomov, na drugi strani pa sprejema kot del slovenskega konteksta tudi osebe, ki so se formirale v slovenskem šolskem sistemu in so aktivno vključene v slovensko družbeno tkivo,« so zapisali. Pri SKGZ je o tem vprašanju stekla široka debata, pri kateri so se oprli na strokovna mnenja predvsem Slorija in njegove predsednice Sare Brezigar.

»Samoopredelitev je srž subjektivitete Slovencev v Italiji, drugače nam bi lahko kdorkoli narekoval, kaj in kako naj delamo,« je bilo slišati med razpravo. Člani Deželnega sveta SKGZ so stališče sprejeli soglasno. Na zasedanju so potrdili tudi nove člane Deželne posvetovalne komisije.

Središče Stik v Narodnem domu odpirajo 13. julija

Ob 103. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu, 13. julija letos, bo v Fabianijevi palači na Ul. Filzi odprtje multimedijskega središča Stik, ki je nastalo v sklopu projekta Primis, je bilo slišati na nedavnem zasedanju deželnega sveta SKGZ. Stik je multimedijski informativni center , kjer bodo v slovenščini, italijanščini in angleščini na voljo informacije o slovenski narodni skupnosti v Italiji.

Primorski dnevnik, 27.6.2023

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti