57bad10883cac.JPEG

Konzulka Eliška Kersnič zapušča Trst

»Eliška je prava profesionalka, njena diplomatska kariera je v vzponu, odlično sva sodelovali,« je povedala generalna konzulka Republike Slovenije v Trstu Ingrid Sergaš na poslovilnem srečanju s konzulko Eliško Kersnič, ki po štirih letih zapušča svoje delovno mesto v stavbi na Ul. San Giorgio. V Tržaškem knjižnem središču so jo v četrtek pozdravili mnogi predstavniki slovenskih organizacij v Italiji, ki so v pogostih stikih s konzulatom spoznali v njej pozorno in kompetentno sogovornico. Slovo je bilo zaradi tega še posebej prisrčno, obdarili so jo s cvetjem in spominskimi darili, z njo sproščeno pokramljali. V imenu vseh se ji je zahvalil predsednik SKGZ Rudi Pavšič. Kersničeva se sicer od naše stvarnosti tako in tako ne bo oddaljila, saj bo njena naslednja zadolžitev ta, da bo na zunanjem ministrstvu spremljala manjšinsko problematiko.
»Štiri leta so minila bliskovito hitro. To vlogo sem nastopila v težkem letu 2012, ko se je manjšina znašla v hudi finančni stiski. V odnosu z italijanskimi oblastmi je bilo v tem času mnogo storjenega, eden od vidnih rezultatov tega dela je tudi knjižno središče v Trstu in pa uspešni izvedbi Slofesta. A veliko je treba še postoriti,« je povedala Kersničeva. Razkrila je tudi drugo plat svojega bivanja pri nas. Hčerka je v Trstu obiskovala slovenski vrtec, tako da se je lahko tudi v drugačni vlogi vživela v našo stvarnost, spoznala šolski sistem, društva in pestro dejavnost manjšine.
Zdaj odhaja na zaslužene počitnice, njeno mesto pa bo že prihodnji teden uradno prevzela Tanja Mljač, po rodu iz Lokev. Primorka torej, ki je na konzulatu v Trstu že službovala, in zato dobro pozna naše razmere.
(Primorski dnevnik, 30. julija 2016)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst