sedez-obcina-go

Končno »splavili« slovensko konzulto

 

 

GORICA – Občina

Nicole Turri, Marco Frandolic in Alessandro Peri so bili med ponedeljkovim zasedanjem goriškega občinskega sveta izvoljeni v konzulto za slovensko narodno skupnost, ki se zdaj lahko loti dela, potem ko so že v prejšnjih mesecih svoje predstavnike predlagali SKGZ, SSO in Sindikat slovenske šole.

SKGZ je seznam svojih kandidatov poslala goriški občini 15. septembra. Za svoje predstavnike v posvetovalnem telesu je predlagala Aleša Waltritscha, Natašo Paulin, Davida Sanzina, Mitjo Primosiga in Davida Ceja. Pet članov bo v konzulti prvič imel tudi Svet slovenskih organizacij (SSO), potem ko je bila v preteklosti za sestavo seznama kandidatov zadolžena Zveza slovenske katoliške prosvete (ZSKP); septembra lanskega leta sta njena predsednica Franka Padovan in deželni predsednik SSO Walter Bandelj predlagala občinski upravi spremembo pravilnika. Druga krovna manjšinska organizacija je zatem oktobra občini poslala seznam petih kandidatov, ki ga sestavljajo David Grinovero, Marjeta Kranner, Cristina Marussi, Lovrenc Persoglia in Saša Quinzi. Sindikat slovenske šole je predlagal imenovanje Joška Prinčiča in Emila Jarca, ki je bil član konzulte tudi v prejšnjem mandatu.

Med ponedeljkovim zasedanjem občinskega sveta je opozicija soglasno podprla imenovanje Alessandra Ferija, sicer občinskega svetnika liste Gorizia c'è, ki je na lanskih upravnih volitvah prejel 69 preferenčnih glasov. Večina se je odločila za Nicole Turri, ki je na lanskih občinskih volitvah kandidirala na desnosredinski listi Autonomia responsabile; zbrala je 55 osebnih preferenc in bila prva med neizvoljenimi na listi, ki je podpirala župansko kandidaturo Rodolfa Ziberne. Marco Frandolic je vpisan v Severno ligo in živi v Doberdobu, kjer je leta 2014 kandidiral za občinski svet na Listi za Doberdob. Tedaj je zbral 24 preferenc, kar ni bilo dovolj za izvolitev. V prejšnjih dneh so z goriške občine poslali občinskim svetnikom Frandolicev življenjepis; v njem je zapisal, da je predsednik doberdobskega navtičnega društva Sidro ter aktiven član športno-kulturnega društva Kremenjak iz Jamelj in strelskega društva Zdenko Žnidarčič iz Šempetra pri Gorici.

Datuma prvega zasedanja še niso določili. Pokrajinska predsednika SKGZ David Peterin in SSO Franca Padovan se bosta sestala s svojimi člani, ki so bili imenovani v posvetovalno telo. Skupaj bodo določili smernice delovanja in prioritete, predmet pogovorov bo tudi imenovanje oseb na vodilna mesta v konzulti. (dr)

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo