af483b8d-13eb-4325-b749-cdac98676195

Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu na obisku pri Slovencih v Italiji

Po štirih letih je Komisija Državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ponovno obiskala Slovence v Italiji. Delegacijo so sestavljali predsednica komisije Suzana Lep Šimenko, član komisije Felice Žiža, sekretarka komisije Polona Klemenčič in vodja sektorja za zamejce pri Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Rudi Merljak.

Dvodnevni obisk se je pričel v Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Trstu, kjer se je komisija sestala z institucionalnimi predstavniki Slovencev v Italiji in slovenskimi župani. Obisk se je nadaljeval v prostorih Oddelka za mlade bralce Narodne in študijske knjižnice, ki domuje v Narodnem domu v Ulici Filzi. Tu so se srečali z direktorico NŠK Luiso Gergolet in direktorjem Slorija Devanom Jagodicem, ki sta Komisiji orisala projekt obnovljenega Narodnega doma pri Sv. Ivanu. O slovenskem šolstvu v Italiji so se nato pogovarjali z vodjo Urada za šole s slovenskim učnim jezikom Igorjem Giacomonijem in ravnatelji slovenskih šol s Tržaške in Goriške Majo Lapornik, Sonjo Klanjščem, Primožem Stranijem in Loredano Guštin ter s podravnateljico Marijo Kristino Milič. Srečanja v Narodnem domu se je udeležil tudi Gorazd Pučnik, ravnatelj tržaškega Dijaškega doma »Srečko Kosovel«. Sodelavec SKGZ Martin Lissiach je delegaciji orisal zgodovino Narodnega doma in jih vodil v Multimedijskem centru Stik.

V popoldanskih urah je delegacija obiskala deželni sedež italijanske radiotelevizije Rai za FJK, redakcijo Primorskega dnevnika, Kulturni dom in Glasbeno matico.

Delegacijo je spremljala tudi predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila.

Obisk se danes nadaljuje v Gorici, Benečiji, Reziji in Kanalski dolini.

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti