ds-standrez

Kmalu tekma za predsedniško mesto

 

 

ŠTANDREŽ – Poudarki s seje deželnega sveta SKGZ

Volilni kongres krovne manjšinske organizacije bo v začetku prihodnjega leta – Rudi Pavšič odhaja

 

ŠTANDREŽ – Slovenska kulturno-gospodarska zveza išče novega predsednika ali predsednico, ki bo nadomestil(a) Rudija Pavšiča. Aktualni predsednik je na ponedeljkovi seji deželnega sveta SKGZ v Štandrežu znova povedal, da ne bo več kandidiral, kongres, ki bo februarja ali marca 2019 bo torej neposredno izvolil njegovega naslednika ali naslednico. Kongres bo potekal na osnovi novega pravilnika, ki so ga začeli obravnavati v ponedeljek, odobrili pa naj bi ga prihodnji torek, ko je v Domu Andreja Budala spet sklicana seja deželnega sveta.

Začetek splošne obravnave predloga pravilnika je bil precej razgiban, če že ne polemičen. Pavšič je namreč dejal, da ima rešitve za kongres, njegove besede niso bile po godu predsedniku nadzornega sveta Borisu Mihaliču, ki je izrazil bojazen, da že obstaja »paralelna odločitev« o tem, kdo bo novi predsednik SKGZ, o čemer naj bi odločala »paralelna skupina.«. Slednja po Pavšičevih besedah ne obstaja, pač pa obstaja želja (in v tem on vidi rešitve), je podčrtal predsednik, da bi včlanjene zveze in organizacije imele več besede pri izbiri kandidatov za predsedniško mesto. Mihalič je soglašal s to željo in potrebo, čeprav prva posvetovalna srečanja z včlanjenimi zvezami po njegovi oceni niso bila najbolj spodbudna, saj je na njih opazil »precej nejevolje do SKGZ.«

O imenih v Štandrežu niso govorili, pač pa so kot individualnega člana SKGZ – skupaj z ostalimi sedmimi prosilci – sprejeli Edija Krausa. V vidiku kongresa to še nič ne pomeni, lahko pa bi se openski podjetnik, kot sicer številni drugi, odločil za kandidaturo za predsednika SKGZ. To je za sedaj le ugibanje, ki se bo, če se bo, uresničilo jeseni, ko se bo z novim pravilnikom začela tekma za predsedniško mesto.

Samo ugibanja so tudi druge možne kandidature. Pavšič je na poslovilnem srečanju s Tamaro Blažina v tržaškem Narodnem domu izrazil upanje, da se parlamentarka ne bo umaknila s političnega življenja. Blažina mu je odgovorila, da morajo vodilna mesta v slovenskih organizacijah prevzeti mlajši kadri. S tem je dala jasno razumeti, da je ne bo med kandidati za vodenje SKGZ.

Nekateri bi kot Pavšičevo naslednico radi videli predsednico paritetnega odbora Ksenijo Dobrila, velik ugled v SKGZ, kot tudi v slovenski manjšini, pa uživa Igor Kocijančič, predsednik deželnega sveta zveze, ki ima velike izkušnje na političnem in športnem področju. Kocijančič velja za človeka dialoga, ki bi lahko poenotil vse duše (tudi zemljepisne) krovne organizacije.

Sandor Tence

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst