Kulturni-dom-1

Javno financiranje manjšinskih dejavnosti: zaskrbljenost SKGZ

 

Vodstvo SKGZ je poseglo pri ministrstvu za finance, da bi preverilo, kako je s prenosom finančnih sredstev za manjšino po zakonu 38/2001 na Deželo FJK.

Kot je veljalo predvsem v zadnjih letih, je že v mesecu februarju bil podpisan odlok in takoj zatem je ministrstvo nakazalo sredstva deželni blagajni. Tokrat pa iz informacij, ki so jih prejeli na SKGZ neposredno iz uradov ministrstva, je prišlo do nepredvidenih zapletov. Zgleda namreč, da je prenos sredstev zaustavljen zaradi neke stare norme, ki naj bi predvidevala za tovrstna financiranja po štiri trimesečne obroke in ne takojšnjega izplačila celotne vsote. Iz ministrstva so sicer zagotovili, da bodo še dodatno preverili, če bi se lahko izognili temu določilu, ker je denar namenjen deželi s posebnim statutom.

Predsednica SKGZ Ksenija Dobrila izraža posebno zaskrbljenost zaradi teh zamud, saj smatra, da bi lahko financiranje na obroke slabo vplivalo na delovanje organizacij. Upoštevati moramo namreč, da že itak naknadni deželni postopek prenosa denarja na primarne ustanove traja kar nekaj mesecev, tako da bi vsaka nadaljnja zamuda še dodatno zakomplicirala finančno stanje naših sredin. V tem smislu je sicer SKGZ že večkrat prosila Deželo, da pospeši roke birokratskih postopkov. V ta namen je tudi predlagala, naj Dežela že v začetku leta anticipira iz lastnih fondov vsaj del dotacije, ki redno dospe iz Rima. Ne smemo namreč pozabiti, da večji del tozadevnih sredstev naše organizacije uporabijo za plačila osebja in zato morajo poseči po bančnih posojilih, kar seveda zanje pomeni dodatne stroške.

SKGZ si nadeja, da bodo tudi ostali dejavniki prisluhnili tem težavam in se potrudili, da pride do čim prejšnje rešitve omenjenih problemov, saj lahko vsaka zamuda povzroči velike probleme in tudi finančno škodo našim organizacijam, ki se itak spopadajo z že številnimi vsesplošnimi težavami.

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo