dezela

Javni soočenji s slovenskimi kandidati

Eno od značilnosti tokratne volilne kampanje za obnovo upravnih teles Dežele Furlanije Julijske krajine predstavlja veliko število slovenskih kandidatov, ki tekmujejo tako v okviru levosredinskih kot desnosredinskih koalicij. Slovenskih predstavnikov pa ni v Gibanju petih zvezd, ki je na zadnji parlamentarni volilni preizkušnji zbralo največjo podporo volilk in volicev.

Javnomnenjske ankete, ki jih v teh dneh objavljajo krajevni in vsedržavni mediji, dajejo precejšnjo prednost desnosredinski koaliciji s predsedniškim kandidatom Massimom Fedrigo, pristašem Salvinijeve Lige. Na drugo mesto postavljajo levosredinsko koalicijo, ki ji načeljuje dosedanji podpredsednik deželne vlade Sergio Bolzonello, ki prednjači pred Gibanjem petih zvezd.

Se bodo te napovedi uresničile ali bo prišlo do presenečenj? Veliko je namreč še neodločenih in takih, ki še oklevajo, ali se bodo volitev udeležili. Za našo narodno skupnost pa je še posebej pomembno, kako se posamezne strankarske sredine opredeljujejo do vprašanja manjšin, ki so ena izmed glavnih značilnosti naše dežele, in še posebej do slovenske, ki je tudi zakonska priznana. Zaključki deželne manjšinske konference so izpostavili pričakovanja in predloge naše skupnosti do deželne uprave. Zato je pomembno, v kolikšni meri jih bodo posamezni kandidati upoštevali in kakšni so njihovi pogledi, kar zadeva splošno rast deželne stvarnosti.

Pomembno je tudi, ali se bo tudi v naslednji mandatni dobi nadaljevalo sodelovanje z bližnjo Slovenijo in v kolikšni meri bo to dobilo konkretnejše operativne oblike. Veliko je še drugih tematik, ki so v središču pozornosti deželne volilne preizkušnje in ki bodo opredeljevale izbire tudi slovenskega volilnega telesa.

V ta namen bo Slovenska kuturno-gospodarska zveza pripravila javni srečanji s slovenskimi kandidati. Vsako listo, ki kandidira Slovence, bo zastopal en kandidat. Prvo bo v goriškem Kulturnem domu v torek, 17. aprila, ob 18. uri. Na njem bodo sodelovali Igor Komel, Joško Terpin in Simon Peter Leban. Drugo srečanje bo v Mladinskem oddelku NŠK v Narodnem domu v Trstu v sredo, 18. aprila, prav tako ob 18. uri. Večer bodo oblikovali Marino Marsič, Marko Pisani, Danilo Slokar, Martina Svetlič, Stefano Ukmar in Maurizio Vidali. Obe srečanji bosta povezovala novinarja.

Na srečanjih bodo prisotni lahko postavljali posameznim kandidatom vprašanja in ocenili njihova programska izhodišča.

 

Trst, 13. aprila 2018

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti