fallback-thumbnail

»Izvajanje zaščite dolžnost levosredinske vlade«

IZ PRIMORSKEGA DNEVNIKA 15-02-2007:

Izvajanje zaščitnega zakona za Slovence predstavlja za levosredinsko vlado moralno in politično obvezo. Podtajnik na predsedstvu vlade Enrico Letta je predsednikoma Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij Rudiju Pavšiču in Dragu Štoki poudaril, da zaščitni zakon ni le domena tega ali onega ministrstva, pač pa politično gledano celotne vlade. S tem v zvezi si je Letta prevzel nalogo političnega koordinatorja odnosov s slovensko manjšino, za katere v konkretnem v glavnem skrbita podtajnika Miloš Budin in Ettore Rosato, ki sta bila navzoča na včerajšnjem srečanju v Palači Chigi.

Srečanje z Letto, ki je za operativnim krmilom predsedstva vlade nasledil stricu Gianniju, sledi sestanku, ki sta ga pred tednom dni predsednika krovnih imela z ministrico za dežele Lindo Lanzillotto. Letta je potrdil, da bo vlada ta ali bolj verjetno prihodnji teden imenovala paritetni odbor v novi sestavi. Pohvalil je zelo dobre odnose med slovensko manjšino v Italiji in italijansko manjšino v Istri (manjšini, je dejal Letta, sta v pomoč vladama obeh držav pri razvijaju dvostranskih odnosov) in dejal, da ima Prodi v Sloveniji veliko prijateljev.

Štoka in Pavšič sta Letto opozorila na težave, povezane z državnim financiranjem slovenske manjšine. Ta sredstva se ne prilagajajo niti inflaciji, kaj šele naraščajočim stroškom, s katerimi se soočajo slovenske kulturne in druge ustanove. Letta je – podobno kot ministrica Lanzilotta – obljubila poseg za zvišanje finančne dotacije za manjšino, za katerega – kot kaže – obstajajo dobri izgledi.

Predsednika SSO in SKGZ sta kot prednostne opredelila tudi tiste člene zaščitnega zakona, ki se nanašajo na Slovence v videmski pokrajini, saj tam najbolj potrebujejo zaščito. Nazadnje sta se Štoka in Pavšič dotaknila še vprašanja zastopanosti Slovencev tako na parlamentarni, kot predvsem na deželni ravni, kar je v teh dneh še posebej aktualno.

Letta je pozval sogovornika, naj zaupata levi sredini, ki je že z odobritvijo zaščitnega zakona pred šestimi leti konkretno dokazala, da ji je usoda slovenske manjšine zelo pri srcu. Predsednika SKGZ in SSO sta ga povabila v našo deželo in podtajnik je vabilo z veseljem sprejel.

Na sestanku so na splošno dosti govorili o vlogi slovenske in italijanske manjšine ter o odnosih med Italijo in Slovenijo, ki so jih vsi navzoči ocenili kot odlične. Letta je pri tem večkrat omenil nedavni obisk zunanjega ministra Massima D'Aleme v Novi Gorici in v Ljubljani ter sodelovanje predsednika vlade Prodija na ljubljanski proslavi ob slovenskem prevzemu evra. Na srečanju se niso dotaknili ostrih polemik med Italijo in Hrvaško, ki so izbruhnile ob dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre.

Pavšič in Štoka sta se popoldne ob spremstvu Budina sestala tudi s podtajnikom Riccardom Levijem, ki v sklopu vlade skrbi za problematiko informiranja in založništva. Levi je zagotovil, da bo videmska pokrajina glede slovenske televizije RAI vključena v novo konvencijo med RAI in vlado, ki bo glede tega vprašanja recepirala nedavno servisno pogodbo med javno radiotelevizijo in ministrstvom za komunikacije.

Predsednika krovnih sta Levija opozorila zlasti na kadrovske, a tudi vsebinske probleme vezane na avtonomijo, s katerimi se sooča slovenski programski oddelek v sklopu deželnega sedeža RAI. Govor je bil tudi o Primorskem dnevniku (v sklopu napovedane reforme založniškega sektorja naj se mu še bolj izraziteje prizna položaj manjšinskega časnika) in o manjšinskem revialnem tisku, ki tudi dobiva javne podpore.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst