sala-petrarca-2

Iz Rima tudi denar za obnovo dvorane v Trgovskem domu

 

 

GORICA – Ministrstvo za kulturne dobrine

Iz Rima tudi denar za obnovo dvorane v Trgovskem domu

 

Trgovski dom in kompleks Stella matutina v Ulici Nizza v Gorici bosta deležna prispevka ministrstva za kulturne dobrine. Za potresno varnost in ovrednotenje dveh objektov bo iz Rima prišlo 1.850.000 evrov: levji delež – 1.250.000 evrov – bo potreben za sanacijo dvorane nekdanjega jezuitskega središča, kjer se je leta 2014 udrla streha, 600.000 evrov pa je ministrstvo namenilo Petrarcovi dvorani v Fabianijevi stavbi.

Po besedah direktorja državne knjižnice Marca Menata bo denar zadoščal, da dvorano v Trgovskem domu popolnoma obnovijo in vrnejo mestu. »Po prvem sklopu del bomo lahko z novim prispevkom izpeljali še drugega, v okviru katerega je predvidena prilagoditev dvorane novim predpisom na področju potresne varnosti, ter tretjega, ki bo vključeval instalacije in opremo. Načrt je pripravljen. Računam na to, da bomo oba sklopa združili in ju zaupali enemu samemu podjetju, tako da postopek pospešimo,« pravi Menato. Dela bodo trajala največ eno leto. Do odprtja obnovljene dvorane naj bi torej prišlo leta 2019, ko se bo v Trgovski dom predvidoma vselila tudi Feiglova knjižnica. »Trgovski dom bo tako spet postal večkulturno in večnamensko središče, kot je bil nekoč,« je prepričan Menato.

Denarja za središče Stella matutina pa se veselijo na goriški občini. Videmska univerza, ki je lastnica stavbe, je po udrtju strehe propadajoče pročelje dala podpreti z leseno konstrukcijo, kar pa je iz estetskega vidika moteče. »Podrobnih informacij o projektu, ki ga je ministrstvo financiralo, za zdaj še nimam, glede na znesek pa pričakujem, da bo šlo za korenit poseg,« pravi župan Rodolfo Ziberna. (ale)

 

 

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti