drzavna-meja

Incident na meji: podpora Primorskemu dnevniku in solidarnost mlademu Slovencu

 

Slovenska kulturno-gospodarska zveza sledi z veliko zaskrbljenostjo razvoju dogodkov glede incidenta, ki se je zgodil na italijansko-slovenski meji, kjer je pripadnik slovenske narodne skupnosti v Italiji doživel nasilno dejanje dveh uniformiranih posameznikov.

Ob zaprepadenosti, da se kaj takega lahko zgodi v naših krajih pa tolaži dejstvo, da je sam načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš zagotovil, da bo dogajanje v vseh svojih aspektih razčiščeno in da bo vsako odstopanje sankcionirano, saj ne nameravajo sprejemati katerekoli zlorabe in prekoračitve pooblastil, ki ji imajo pripadniki SV.

Predsednik republike Borut Pahor, v svojstvu vrhovnega poveljnika slovenskih obrambnih sil pa je uradno zahteval izčrpno pisno poročilo o incidentu. Jasen in odločen poseg samega predsednika Pahorja, najvišjega predstavnika slovenske države, je pravo jamstvo, da bodo preiskovalci šli zagonetni zadevi do dna in posledično poročali javnosti o zaključkih preiskave.

Sam Primorski dnevnik, ki je kot prvi poročal o tem dogodku, je stalno izpostavljal dejstvo, da pred potegovanjem zaključkov čaka na izsledke preiskave, in v tem času dodelil prostor vsem zainteresiranim sredinam, da so izpostavile svoje poglede in stališča. Dejansko ni bilo torej zamolčano ničesar.

Pri vsem tem pa ne moremo spregledati odnosa, ki so ga imeli nekateri uradni predstavniki slovenske vlade, ki so z grobim natolcevanjen in blatenjem strokovnosti časnikarjev Primorskega dnevnika, želeli diskreditirati edini slovenski dnevnik v Italiji. In tovrstna gonja se nadaljuje tudi v trenutku, ko je vsem jasno, da slonijo omenjeni dogodki na določeni verodostojnosti, drugače bi preiskave bile že zdavnaj zaključene.

Kar pa postaja še bolj zaskrbljujoče in nevarno je gonja, ki jo doživlja mladi član slovenske narodne skupnosti v Italiji, ki si je upal javnosti razkriti svojo neprijetno dogodivščino. Blatenje njegovih političnih prepričanj in vsakovrstna natolcevanja na njegov račun, da bi s tem diskreditirali njegovo prijavo, ne smejo imeti prostora v zreli demokratični državi.

Slovenska kulturno-gospodarska zveza izraža vso podporo novinarjem Primorskega dnevnika in posebno solidarnost mlademu Slovencu po rodu iz Italije, ki je po neljubem dogodku postal zdaj celo tarča verbalnega nasilja in zaničevanja s strani nekaterih  krogov matične države.

Posebno zahvalo pa želi SKGZ nameniti vsem tistim organom Republike Slovenije in še posebno samemu predsedniku republike, ki se trudijo, da bi prišla na dan vsa resnica brez kateregakoli zakrivanja ali zamolčanja ter manipuliranja. Prepričani smo, da bo Primorski dnevnik ob zaključku preiskave, dal največji poudarek dokončnim izsledkom ne glede na njihovo vsebino.

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti