rojc-v-lj

Hvala Tamara, srečno Tatjana!

 

 

LJUBLJANA – Stališče slovenske vlade

Zelo hvaležni Tamari Blažina, zadovoljni za Tatjano Rojc

Vmatični državi cenijo široko podporo, ki jo je doživela nova senatorka

LJUBLJANA – Hvala Tamara Blažina in srečno pot Tatjana Rojc. Slovenija se je včeraj uradno in na najvišji ravni zahvalila dosedanji slovenski poslanki v rimskem parlamentu in hkrati voščila novoizvoljeni senatorki čim več uspehov pri opravljanju zelo zahtevne naloge. Blažino in Rojčevo je najprej sprejel predsednik slovenske vlade Miro Cerar, nato še minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

To je bilo prvič, da se uradna Ljubljana na tak način hvaležno poslovi od slovenske parlamentarke in slavnostno sprejme njeno naslednico. Minister Žmavc je Blažino označil za predstavnico generacije zamejskih politikov, ki je za seboj pustila pomembno sled in velik pečat za slovensko manjšino v Italiji. Med njenimi dosežki v desetletni prej senatorski in nato poslanski karieri je izpostavil sistemsko financiranje manjšine iz Rima ter veliko skrb za slovensko šolstvo v Italiji. Minister je pritrdil večkrat javno izrečenim željam poslanke, da si bodo na vodilna mesta slovenske manjšine vse bolj utirali pot mladi, za Rojčevo pa je prepričan, da si bo z ugledom, ki ga je pridobila v volilni kampanji, v Rimu odprla številna vrata. V Sloveniji so zelo cenili, da je senatorka doživela podporo širokega kroga Slovencev v Italiji, Žmavc pa je svoje čestitke novi parlamentarki sklenil s spodbudno mislijo »kjer je volja, je tudi pot«.

»Z levosredinskimi vladami, ki so v zadnjih petih letih vodile Italijo, so bili postavljeni temelji, na katerih bo lahko moja naslednica gradila nadaljnjo pot za uveljavitev Slovencev v Italiji,« je izpostavila Blažina. Ocenila je, da bo senatorki uspelo rešiti še vsa odprta manjšinska vprašanja, med katerimi je omenila obnovitev vladnega omizja za slovensko manjšino, ki bi moralo biti povezovalno telo med manjšino in vlado, v resnici pa žal ni izpolnilo pričakovanj. »Čeprav sem bila politično in strankarsko dosti bolj profilirana od Tatjane, je bilo moje vodilo v Rimu vseskozi iskanje enotnosti med Slovenci,« je dejala Blažina.

Senatorka Rojc, ki bo danes s formalnimi postopki in birokratskimi opravili začela svojo pot v parlamentu, namerava nadaljevati uspešno delo svoje predhodnice. Ocenila je, da je tudi v slovenskem volilnem telesu 4. marca prišlo do zelo velikih premikov, v Rimu pa bo skušala biti povezovalna, kot je vseskozi bila Blažina. Neodvisna parlamentarka, ki je bila izvoljena na listi Demokratske stranke, se je za izvolitev zahvalila DS in njeni slovenski komponenti, Slovenski skupnosti, krovnima organizacijama SKGZ in SSO, ter vsem, ki so jo volili. »To je bil naš skupni uspeh«, je prepričana. Za podporo se je zahvalila tudi Sloveniji, ki je veliko naredila – čeprav diskretno in daleč od medijskih žarometov, kot se spodobi za diplomacijo – da ji je DS sicer ne zagotovila, temveč omogočila izvolitev. Stvar je vsebovala kar nekaj tveganj, na koncu (neposredna izvolitev senatorja Tommasa Cerna v Milanu) pa se je dobro izteklo.

Sandor Tence

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst