Mattarella

Hvala predsednik!

Ob koncu sedemletnega mandata predsednika italijanske države Sergia Mattarelle se mu želi Slovenska kulturno-gospodarska zveza zahvaliti in ponovno izpostaviti njegovo izredno pomembno institucionalno držo, ki je od državne vse do krajevne ravni odigrala bistveno vlogo pri grajenju medsebojnega spoštovanja in utrditvi samega ugleda države.

Prav v odnosu do naše obmejne realnosti je znal predsednik Mattarella skupaj s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem dati odločilni pečat dobrososedskim odnosom, ki so dosegli svoj višek ob stoletnici požiga Narodnega doma in ob dogodkih, ki so sledili. SKGZ-ju in širši skupnosti je tudi jasno, da je sam postopek vrnitve Fabianijeve palače in uzakonitev njenega prenosa slovenski narodni skupnosti v Italiji predvsem zasluga in sad prepričanega naprezanja predsednika Mattarelle ob zelo pomembni spodbudi slovenskega predsednika Pahorja.

Podoben pristop s strani obeh predsednikov smo doživeli ob slovesnosti na trgu Evrope/Transalpina ob imenovanju Gorice in Nove Gorice za skupno evropsko prestolnico kulture. Predsednik Mattarella je te misli obelodanil med svojim govorom na vseh državnih televizijah ob novoletni poslanici, kjer je dal temu dogodku posebno pozornost z utemeljitvijo, da predstavlja skupna kandidatura dveh Goric sporočilo za celo Evropo.

Prav taki in podobni dogodki so zaznamovali sedemletno predsedovanje Sergia Mattarelle. Resno upamo in si nadejamo, da se bo v naslednjih dneh italijanski parlament zedinil in izbral podoben profil človeka za novega predsednika republike. Nadejamo si, da bo novi italijanski predsednik tako kot predhodnik združeval ljudi in da bo znal postaviti pojem sožitja, solidarnosti in enakopravnosti na prvo mesto lestvice vrednot, kar bo posledično veljalo kot osnova predsedniškega delovanja.

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti