vojko-volk

Goriški lok: Vojko Volk o odnosih med FJK in Slovenijo

 

 

Po srečanjih z nekdanjim novogoriškim županom Matejem Arčonom in aktualnim županom Gorice Rodolfom Ziberno sta Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Združenje Darko Bratina povabila v klepetalnico Goriškega loka slovenskega generalnega konzula v Trstu Vojka Volka. V ospredju pogovora bodo institucionalni odnosi med deželo FJK in Slovenijo.

 

Za nami sta obisk predsednika deželne vlade Massimiliana Fedrige v Sloveniji in obisk predsednika Državnega zbora Dejana Židana v Trstu: oba sta pomembna, ker potrjujeta in nadgrajujeta odlično raven odnosov med Deželo FJK in Republiko Slovenijo. Na teh srečanjih se je porodilo kar nekaj zanimivih predlogov, kot je npr. ustanovitev skupnega organa, v katerem bi poslanci Državnega zbora in člani deželnega sveta razpravljali o razlikah v zakonodajah, zato da bi zakone izboljšali oz. uskladili. Področja delovanja bi bila okolje, lokalna samouprava in jezikovne manjšine. V organ bi povabili naknadno še poslance Koroške in Veneta, kar bi dodatno spodbudilo medregijsko sodelovanje. Takšno pot so začrtale že prejšnje deželne in državne vlade. Tudi stališča desnosredinske garniture v FJK so se zadnje čase spremenila, kot dokazuje Fedrigova podpora Primorskemu dnevniku, ko so v Rimu grozili z ukinitvijo finančnega sklada za dnevnike. Predsednik dežele je priznal, da odigrava Primorski dnevnik pomembno vlogo in »predstavlja bogastvo za vso Furlanijo Julijsko krajino«. Lahko torej trdimo, da kljub različnim političnim nazorom trenutne večine in deželne vlade se je vzdušje do Slovencev spremenilo. Spremembe, ki so jih na deželi prinesle zadnje volitve, niso vplivale na bilateralne odnose s Slovenijo, kar je spodbuden znak.

 

Sprašujemo pa se: katere konkretne korake so za prebivalce severno jadranskega prostora prinesli ti dolgoletni odlični odnosi med FJK in Slovenijo, skupna delovna omizja, sestanki in obiski? Rezultate, ki zadevajo infrastrukture, gospodarstvo, okoljevarstvo … Kaj so obrodili pogovori in dogovori? Kaj pa Interreg projekti, katerih cilj je integracija čezmejnega prostora, kjer predstavlja Goriška še največji izziv? Kaj lahko torej pričakujemo od novih predlogov in institucionalnih odnosov? Gre samo za zametke nekih dodatnih bilateralnih srečanj ali bo vse to nazadnje obrodilo oprijemljive premike? Na takšna in podobna vprašanja bo danes odgovarjal generalni konzul Vojko Volk, ki je aktivno vključen v omenjene odnose na čezmejni relaciji. Klepetalnica bo drevi ob 18.30 v Trgovskem domu v Gorici.

 

Gorica, 30. januar 2019

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst