rudi-ts_0

Goriški lok: Rudi Pavšič o dosežkih in še odprtih vprašanjih

 

 

Gost današnje klepetalnice Goriškega loka bo Rudi Pavšič, dolgoletni deželni predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ), ki se mu izteka zadnji mandat. Vajeti krovne organizacije je prevzel v zanjo najbolj kritičnem obdobju sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja. Tik pred zaključkom njegovega predsedovanja bo to priložnost za sproščen klepet. Pokrajinska predsednica SKGZ Maja Humar ter člana vodstva Erik Figelj in Aljoša Sosol bodo sooblikovali večer, ki bo osredotočen na pregled prehojene poti in opravljenega dela, hkrati pa bo zaznamovan s pogledom, usmerjenim v prihodnost. V razpravo se bo lahko vključevala tudi publika.

 

V dvajsetih letih predsedovanja Rudija Pavšiča sta tako slovenska narodna skupnost kot nasploh prostor, na katerem živijo Slovenci v Italiji in ob meji doživela velike spremembe – od izglasovanja zaščitnega zakona za slovensko narodno skupnost v Italiji vse do vstopa Slovenije v Evropsko unijo in novih političnih ravnovesij v zadnjem obdobju. Vse našteto je zaznamovalo delo in vlogo krovne organizacije. Vseskozi so bili v ospredju pozornosti tudi odnosi s Svetom slovenskih organizacij (SSO) in z njegovimi najvišjimi predstavniki. Ravno človeški vidik odnosov z raznoraznimi sogovorniki bo tudi tema klepeta z dosedanjim deželnim predsednikom SKGZ, saj je Pavšič vedno izpostavljal ta aspekt pri svojem delu, v kolikor ga je imel za ključnega pri doseganju rezultatov. Obenem bo mogoče prisluhniti njegovim mnenjem o raznih vidikih iz življenja manjšine, hkrati tudi anekdotam iz njegovega družbenega delovanja, saj je na čelu ene izmed dveh krovnih organizacij doživel marsikaj lepega in spodbudnega, a tudi manj lepega in nespodbudnega. Rudi Pavšič po ocenah sedanjih predstavnikov SKGZ zapušča predsedniško mesto krovne organizacije, ki je danes v veliko boljšem stanju od tega, kar je bila pred dvajsetimi leti. Za to so mu hvaležni.

 

Tudi današnja klepetalnica Goriškega loka, ki jo prirejata SKGZ in Združenje Darko Bratina, bo v pritlični dvorani Trgovskega doma v Gorici; začela bo ob 18.30, na voljo bo direktno streaming predvajanje dogodka. Kliknite na spodnjo povezavo!

 

streaming

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst