fallback-thumbnail

Goriška SKGZ piredila posvet o šolstvu

IZ PRIMORSKEGA DNEVNIKA 18.03.2006

»Goriška nižja srednja šola Ivan Trinko naj se dokončno vseli v poslopje v ulici Grabizio, v isti stavbi naj bosta še slovenski vrtec in jasli. V poslopje v Kapucinski ulici, za popravilo katerega že imamo denar in soglasje občinske uprave, lahko preselimo deželne urade iz Trgovskega doma, v samem Trgovskem domu pa uredimo prostore za Slovence, kot predvideva zakon 38/2001.« Nov scenarij za prihodnost šole Trinko in obenem Trgovskega doma je včeraj orisala občinska odbornica Mara Cernic v okviru posveta o razvojnih perspektivah slovenskega šolstva na Goriškem, ki ga je priredila SKGZ v Kulturnem domu.

Na srečanju, ki ga je vodil goriški predsednik SKGZ Livio Semolič, so posegle ravnateljice didaktičnega ravnateljstva Mirka Braini, večstopenjske šole Doberdob Sonja Klanjšček, tehničnega pola Cankar-Zois-Vega Ida Primožič in humanističnega pola Trubar-Gregorčič Mihaela Pirih, med razpravo pa so spregovorili tajnik Sindikata slovenske šole Joško Prinčič, deželna svetnica Tamara Blažina, Peter Černic v imenu SSO, Ivan Bratina, Davorin Devetak v imenu SDGZ, pokrajinski odbornik Marko Marinčič, Lučka Barej iz deželnega šolskega urada, pedagoška svetovalka Andreja Duhovnik in Aldo Rupel za SLORI.

Brainijeva je opozorila na pereči problem šole na Plešivem, ki postaja pretesna za svojih 30 učencev, sicer pa imajo na didaktičnem ravnateljstvu podobne težave tudi z vrtci. »Vrtci v ulici Max Fabiani in v Štandrežu so polni, sicer pa apeliram na Lučko Barej in na naše politike, da omogočijo odprtje tretje sekcije vrtca v ulici Brolo,« je poudarila Brainijeva, s prostorsko stisko pa se spopadajo tudi v doberdobskem ravnateljstvu. »V ronški občini bomo težko dobili nove prostore za vrtec in osnovno šolo, zato pa bi jih morali iskati v Tržiču,« je povedala ravnateljica Sonja Klanjšček, Prinčič pa je opozoril: »Nižja srednja šola v Doberdobu bo postala v kratkem pretesna, s strani doberdobske občine pa se še ni začel postopek za širitev poslopja.« Ravnateljici Primožičeva in Pirihova sta spregovorili o težavah višjih srednjih šol, za katere je v veliki meri kriva nedorečena šolska reforma.

»Pred dvema letoma in pol je padla odločitev o obnovi stavbe v Kapucinski ulici, od takrat pa so se razmere precej spremenile. Šola Trinko se je preselila v ulico Grabizio in ugotovila, da je nova lokacija zadovoljiva. Mogoče šola ni v strogem središču, sicer njena lega ni zanemarljiva, poleg tega pa so šolniki opozorili na vrsto pozitivnih lastnosti,« je povedala Cerničeva in pojasnila, da ima goriška občina zagotovljen finančni prispevek za obnovo stavbe v Kapucinski ulici. Denar so dobili po prizadevanjih bivšega občinskega odbornika Damijana Terpina, deželnega svetnika Mirka Špacapana in deželnega odbornika Gianfranca Morettona. Cerničeva je pojasnila, da bo s prihodnjim šolskim letom italijanska osnovna šola zapustila stavbo v ulici Grabizio; tu bi zato lahko uredili dokončni sedež šole Trinko, obenem pa bi imeli dovolj prostora še za slovenski vrtec in jasli. »V središču mesta bi nastal nov šolski center,« je povedala Cerniceva in poudarila, da bi bilo škoda odpovedati se denarju, ki je že namenjen obnovi stavbe v Kapucinski ulici. Po besedah odbornice bi lahko ujeli dve muhi na en mah, tako da bi stavbo v Kapucinski ulici vsekakor obnovili, vanjo pa vselili deželne urade, ki so trenutno v Trgovskem domu. Selitev deželnih uradov bi omogočila, da bi goriški Slovenci končno lahko ponovno vstopili v Trgovski dom. Cerničeva je še poudarila, da gre za projekt »vreden razmisleka«, takoj zatem pa pripomnila, da je treba pohiteti: »Prihodnje leto so v Gorici upravne volitve.« (dr)

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo