DS-rebalans-jul.2017

Glavnina denarja najbrž za Stadion in obnovo Kulturnega doma v Trstu

MANJŠINA – Sklep deželnega sveta mora potrditi še Rim

Glavnina denarja najbrž za Stadion in obnovo Kulturnega doma vTrstu

5,3 milijona evrov neizkoriščenega denarja iz zaščitnega zakona – Izredni prispevek našemu dnevniku

 

TRST – Deželni svet je po pričakovanju sprejel predlog odbornika Giannija Torrentija, po katerem bo Dežela lahko razpolagala s 5,3 mili­jona evrov neizkoriščenih državnih prispevkov iz sklada zaščitnega zakona za Slovence. Popravek, ki so ga vključili v t.i. poletni proračunski zakon (rebalans), je sad dogovora med predstavniki slovenske manjšine in Torrentijem in obenem znotraj manjšine. 5,3 milijona evrov – piše v popravku – bo Dežela namenila gradnji, širitvi, redni in izredni obnovi ter spremembi namembnosti športnih naprav ter stavb slovenske manjšine, ki so namenjene ponudbi in produkciji kulturnih servisov za Slovence.

Ukrep bo pravnomočen, ko ga bo potrdilo gospodarsko ministrstvo, ki mora pooblastiti Deželo, da lahko uporabi neizkoriščena sredstva za Slovence. To naj bi se zgodilo v prihodnjih tednih, je pojasnil Torrenti, ki je glede tega dobil zagotovila s strani ministrstva, kateremu je zadevo obrazložila poslanka Tamara Blažina. Postopek spremlja vladni podtajnik Pier Paolo Baretta, ki dobro pozna proračunsko-finančna vprašanja slovenske manjšine.

Za namembnost 5,3 milijona evrov bo Dežela, ko bo dobila zeleno luč iz Rima, pripravila poseben sklep s porazdelitvijo denarja. Torrentijev popravek je precej pisan na kožo obnovi tržaškega Stadiona 1. maj (razvojni projekt so v sredo uradno predstavili slovenskemu ministru Gorazdu Žmavcu), ki v manjšini uživa zelo široko podporo in za katero naj bi Dežela namenila 2,7 milijona evrov. Poldrugi milijon evrov naj bi iz sklada zaščitnega zakona šlo za obnovo tržaškega Kulturnega doma, za katero se zavzema Slovensko stalno gledališče. Stavba v Ul. Petronio je last nepremičninske družbe Dom, z njeno obnovo naj bi prišlo tudi do lastninskega preustroja, o katerem se dogovarjata SSO in SKGZ.

Deželni svet je na včerajšnji seji (rebalans bodo sprejeli danes) odobril tudi izredni prispevek 300 tisoč evrov za Primorski dnevnik. Od­bornik Torrenti je izpostavil, da je pomoč slovenskemu dnevniku nujno potrebna zaradi trajajoče negotovosti, ki vlada tudi za tekoče leto z državnimi prispevki za založniški sektor.(st)

 

Primorski dnevnik, 21. 07. 2017

 

 

 

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst