WhatsApp Image 2024-01-31 at 19.25.49 (1)

FORUM IDEJ: župana Nove Gorice in Gorice o pripravah na EPK 2025

Uradno odprtje Evropske prestolnice kulture bo 8. februarja 2025, čez približno leto dni, zato so na včerajšnje srečanje v okviru Foruma idej, ki ga prireja SKGZ, povabili župana obeh Goric, da bi pojasnila, kako se pravzaprav somestje pripravlja na odmevni dogodek.

Srečanje v Trgovskem domu je uvedel pokrajinski predsednik SKGZ Marino Marsič. Z županoma Gorice Rodolfom Ziberno in Nove Gorice Samom Turelom se je pogovarjal Rudi Pavšič. Postavljal jima je vprašanja, ki so tudi izraz klepetov in razmišljanj občanov. Navzoči so bili deželna predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Gregor Šuc, umetniška svetovalka pri Zavodu Go! 2025 Neda Rusjan Bric, goriški prefekt Raffaele Ricciardi, goriški občinski odbornik Maurizio Negro ter predstavniki EZTS in Zavoda GO 2025!.

Odprtje EPK 2025 bo velik dogodek, ki bo trajal cel dan in bo zajel več lokacij; na njem pričakujejo tudi italijanskega predsednika Sergia Mattarello in slovensko predsednico Natašo Pirc Musar.

Koliko ljudi pa župana pričakujeta, da se bo leta 2025 mudilo v Goricah? »Vesel bi bil, če bi se nabralo en milijon in pol obiskovalcev, « je dejal Turel.

Priprave velikih in tudi manjših dogodkov v sklopu EPK 2025 so že v teku, sta zagotovila župana. Obiskala nas bodo velika imena, ki bodo odmevala v evropskih medijih,« je napovedal Ziberna. Zato, da bi bili domačini bolj navdušeni nad EPK, jih skušajo v Novi Gorici vključevati v samo organizacijo dogodkov. »Želimo si, da bi prebivalci začutili projekt kot svojega, ne pa kot zadevo, ki jo vodi administracija,« je poudaril Turel, ki je tudi mnenja, da se morajo v letu 2024 v obeh mestih pojaviti jasne označbe in reklame, ki bodo pritegnile pozornost na bližajoči se EPK 2025.

Ziberna je ugotavljal, da bi lahko prezgodnja promocija imela negativen učinek, tako da so doslej na občini poskrbeli le za manjšo reklamo, ki je kakorkoli v Gorico privabila do 20-odstotkov turistov več.

Med obiski letošnjih prestolnic kulture sta župana opazila, da so kolegi iz drugih mest fascinirani, ko slišijo za čezmejni EPK. »V tem smislu ustvarjamo evropski precedens,« je opozoril novogoriški župan. »Evropi in celemu svetu dokazujemo, da se lahko gradi nek skupen dom, katerega v letu 2025 bomo postavili le temelje, « je pristavil Ziberna.

Zapuščina EPK 2025 se bo kazala v pridobljenih sposobnostih predvsem mladih na področju organizacije kulturnih dogodkov, je povedal Turel, ki je tudi potrdil, da je namen občine Nova Gorica umestiti univerzo na območju železniške postaje in torej na območju, kjer je nekoč tekla meja, tako da bi mladi postali vezivno tkivo obeh mest.

Študentje se bodo po Zibernovih besedah srečevali tudi v Ulici Vittorio Veneto v Gorici, kjer bodo uredili nov šolski pol, v vili Louise na Trgu Culiat, kjer bi radi uredili prostor za študente iz programa Erasmus za
razvijanje zagonskih podjetij, vezanih na kulturo, in pri Kazermetah, kjer načrtujejo nove prostore za filmsko industrijo.

Pavšič je med drugim vprašal župana, ali bosta prihodnje leto, ko bosta Gorici pod žarometi, omejila ekscese, med katerimi je omenil sprejem veteranske organizacije X Mas v veži goriške občine. »Dogodek je vedno potekal v prostorih občine in tako bo tudi v prihodnjem letu,« je na Pavšičevo vprašanje
odgovoril Ziberna, medtem ko je Turel izrazil željo, da bi bila prihodnje leto v središču pozornosti kultura, ne pa 80 let stara ideološka vprašanja. (Primorski dnevnik, 1.2.2024)

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti