bandelj-in-pavsic

»Fedriga naj osebno prevzame resor za slovensko manjšino«

 

 

Poteza vezana tudi na ugibanja, da se bo s tem ukvarjal Scoccimarro

 

TRST – Predsednika slovenskih krovnih organizacij Rudi Pavšič (SKGZ) in Walter Bandelj (SSO) predlagata novemu predsedniku deželne vlade Massimilianu Fedrigi, naj obdrži zase resor za slovensko narodno skup­nost. Takšna odločitev bi po njuni oceni podkrepila predlog, ki ga je pred časom Fedriga iznesel zastopstvu krovnih organizacij, da bi pri predsedstvu Dežele nastalo omizje za manjšinska vprašanja. Predsednika SKGZ in SSO sta v pismu Fedrigi izpostavila institucionalno vlogo slo­venske narodne skupnosti v stvarnosti dežele FJK, ki svojo specifičnost črpa prav zaradi prisotnosti narodnih in jezikovnih manjšin. Bandljeva in Pavšičeva poteza ima tudi izrazito politični značaj in je vezana na ugibanja, da je kandidat za odborniško mesto, ki je zadolženo tudi za jezikovne manjšine, nekdanji predsednik tržaške Pokrajine Fabio Scoccimarro (Fratelli d'Italia). Slednji bi na tem mestu nasledil Giannija Torrentija.

»Vloga naše manjšine«, sta izpostavila Bandelj in Pavšič, »pa je tudi v tem, da prispeva k utrjevanju prijateljstva in sodelovanja med deželno upravo in sosednjo Republiko Slovenijo. V tem okviru je pomembna tudi vloga italijanske narodne skup­nosti v Sloveniji, s katero nas vežejo dolgoletni prijateljski odnosi in skupno načrtovanje v okviru evropskih projektov. Na srečanju v Trstu smo pozitivno ocenili vaš predlog, da bi pri predsedniku deželne vlade nastalo manjšinsko omizje, na katerem bi obravnavali in reševali morebitna odprta vprašanja.«

Predsednika SSO in SKGZ sta prepričana, da bi tako omizje pomenilo tudi posebno pozornost deželne uprave do naše skupnosti ob dejstvu, da že od leta 2007 ima FJK zaščitni zakon za slovensko narodno skupnost. Veva, da v teh urah se ukvarjate s sestavo deželne vlade. V tem kontekstu vam ponujava predlog, da bi problematiko slovenske narodne skupnosti ohranili vi, kot najvišji institucionalni predstavnik deželne vlade.« Pavšič in Bandelj ocenjujeta, da bi tako odločitev z odobravanjem sprejela tako slovenska narodna skupnost kot tudi Republika Slovenija.

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti