fallback-thumbnail

Edvin Švab 70-letnik

V nedeljo, 15. maja, je v Dolini praznoval svoj 70. rojstni dan Edvin Švab, bivši dolinski župan, dolgoletni ravnatelj Dijaškega doma v Trstu in vsekakor vsestransko aktiven družbeno-politični delavec. Leto potem, ko je leta 1954 maturiral na učiteljišču, se je zaposlil kot vzgojitelj v Dijaškem domu v Trstu, kjer je v začetku sedemdesetih let prevzel funkcijo ravnatelja. Medtem je bil tudi poklicni tajnik Slovenske prosvetne zveze v Trstu (kasneje se je preimenovala v ZSKD.) Že zelo zgodaj se je udejstvoval v domačem društvu Valentina Vodnika kot tudi je bil vse od ustanovitve član tabornikov RMV in v triletju 1960-63 njihov starosta. Leta 1959 je bil so-pobudnik Mladinske iniciative, kmalu zatem pa je bil sprejet v izvršne organe Slovenske kulturno-gospodarske zveze. Njegova pot kulturnega angažiranja ga je leta 1964 privedla tudi v upravni svet SSG.

Leta 1968 se je Edvin Švab včlanil v KPI, kjer je kasneje zasedal vrsto odgovornih položajev. Leta 1970 je bil prvič izvoljen v dolinski občinski svet, kjer so ga volivci potrdili še več mandatov. Najprej kot odbornik in od leta 1975 do leta 1990 tudi kot župan je, Švab bistveno prispeval pri upravljanju razvoja domače skupnosti. V svojstvu občinskega prvega moža je nato opravljal vidne funkcije v razni organih, kot so bili Kraška gorska skupnost, EZIT, ANCI, Lega delle Autonomie in še marsikje. Njegova je tudi pobuda “odprtih mej” že daljnega leta 1981, ki je dejansko pomenila predhodnico združevalnih procesov nove Evrope in današnjega postopnega a nezadržnega brisanja mejnih pregrad.

Edvin Švab velja še danes za človeka, ki veliko zna in si prav toliko prizadeva za dobrobit skupnosti, kateri pripada. V počastitev pomembnega življenjskega jubileja prireja SKGZ v sodelovanju z Dijaškim domom Srečka Kosovela v torek, 24. maja, ob 18. uri sprejem, ki se bo odvijal v glavni sejni dvorani SKGZ v Trstu.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst