yivjo-pust

Društvo Karnival predstavilo knjigo o 20-letnici sprevoda

 

Poziv politikom: podpirajte pust!

Razposajena in duhovita. Takšna je bila prireditev, s katero so v nedeljo v nabito polni sovodenjski telovadnici predstavili knjigo Živjo pust, ki je nastala ob 20-letnici pustnih sprevodov in norčij v Sovodnjah. Potem ko je večer z glasbo uvedla godba na pihala Vìktor Parma iz Trebč, sta udeležencem v imenu društva Karnival dobrodošlico izrekla Robert Juren in Katerina Citter. Ob navzočnosti pustnih šem in društvenih odbornikov je Karnivalov predsednik Luca Pisk opozoril, da so sovodenjski pustni sprevodi sad sodelovanja društev Sovodnje, Skala iz Gabrij, Oton Župančič iz Štandreža in Briški grič iz Števerjana. Posebno zahvalo je izrekel vsem, ki sodelujejo pri organizaciji pustovanj, spomnil se je tudi dolgoletnega Karnivalovega tajnika Ladija Boškina. V nadaljevanju so zahvalne besede izrekli bivšim predsednikom, preminulim odbornikom, sovodenjski občini, ZSKD, SKGZ, Zadružni banki Doberdob in Sovodnje, Fundaciji Goriške hranilnice, vsem ostalim pokroviteljem, karabinjerjem, civilni zaščiti, občinskim uslužbencem, starejšim članom, ki vsako jutro počistijo prizorišče praznika, prodajalcem loterije, domačinom in vsem skupinam, ki so se v dvajsetih letih udeležile povork. Pisku so izročili plaketo in brezrokavnik, nakar sta priznanje prejela še pobudnika sovodenjskega pusta Bernard Florenin in Marko Volčič (slednji je bil odsoten zaradi družinskih obveznosti).

Po uvodnih pozdravih je prišel čas za predstavitev knjige; skupaj z Jurnom jo je predstavil »zamejski Piero Angela« Vili Prinčič. Poudaril je, da je imelo društvo Karnival kar urejen arhiv, zaradi česar je bilo njegovo delo olajšano. Skupaj s Prinčičem so pri pripravi knjige sodelovali Luka Boškin, Alice Paviotti, Karin Tommasi, Andreja in Silvan Pittoli ter Luca Pisk; med predstavitvijo so izpostavili sodelovanje, ki ga je društvo Karnival vzpostavilo s Kraškim pustom, Posoškim pustom in Šempetrskim pustom, ne nazadnje so omenili, da so izdajo knjige gmotno podprli občina Sovodnje, ZSKD, SKGZ, Fundacija Goriške hranilnice in goriška pokrajina. Sledili so pozdravi gostov. Sovodenjska županja Alenka Florenin je ob pohvalah prirediteljem izročila plaketo, ki so si jo prislužili »za dragoceno povezovanje in vrednotenje slovenskega pusta na Goriškem«. V imenu SKGZ je Karnivalu čestital Erik Figelj, v imenu ZSKD pa goriška pokrajinska predsednica Bruna Visintin. Predsednik Kraškega pusta Igor Malalan je poudaril, da morajo naši politiki bolj podpirati pustni prireditvi na Opčinah in Sovodnjah. »Iz Rima prihaja deset milijonov, s katerimi podpiramo naše tajkune. K pustu sodi malo satire, čeprav je povedano res,« je hudomušno pripomnil in pozval predvsem deželo, naj zagotovi finančni prispevek tudi sovodenjskemu pustu. Sledili so pozdravi predstavnikov godbe Vìktor Parma in Opajskega pusta, nakar sta Karnivalu čestitale Maja Humar v imenu društva Briški grič, predsednica društva Sovodnje Alida Passon in predsednica društva Oton Župančič Nataša Paulin, ki je opozorila, da je sodelovanje med štirimi društvi v okviru Karnivala lahko zgled za vse slovenske organizacije. »Podpirajmo pusta, dokler ne krepa,« je s pustnim pozivom sklenila svoj pozdrav Nataša Paulin. V imenu društva Sabotin iz Štmavra je Karnivalu čestital Lovrenc Persoglia. Povedal je, da Štmavrci svoje vozove gradijo od leta 2000 naprej in so se prav vsakič udeležili tudi sovodenjskega pustnega sprevoda.

Za zaključek so poskrbeli še za prikaz dela Karnivalovega odbora, ki se začne s sklicem prve seje konec avgusta, ko so odborniki še na dopustu oz. se izgovarjajo, da nimajo časa, ker morajo brati krompir. Po prvi seji mora predsednik klicati vse pustne skupine, pri čemer se začnejo težave. Najhuje je v Štmavru, kjer imajo težave zaradi usadov. Predsednik zaradi tega kliče goriškega župana; kakovost signala ni najboljša, saj goriški župan ravnokar podi begunce iz Bombijevega predora, a kaj ko vsakič ponovno vstopijo vanj po drugi strani. Na koncu goriški Rudi obljubi, da bodo zgradili obvoznico, ki bo Štmaver povezala direktno s Sovodnjami. Pred sprevodom je seveda kar nekaj dela z zbiranjem dokumentacije, saj kak papir vedno manjka. Ko poskrbijo še za šotor, ni več dvomov: sprevod v Sovodnjah bo! Ne ostane drugega kot prisluhniti vremenski napovedi: »Dragi poslušalci, poglejmo, kakšno bo v nedeljo vreme: v Sovodnjah bo delno do spremenljivo oblačno, z možnostjo kratkotrajnih ali dolgotrajnih razjasnitev ali tudi ploh ter celo nalivov. Med pustno povorko bo snežilo ali pa sijalo sonce. Verjetnost cunamija je zelo nizka.« Prikaz so sklenili s sprevodom godbe Viktor Parma in skupine maškar po telovadnici; ob zaključku so bili zahvale deležni Karin, Franca, Nandi, Zdenko, Savo in Flavio, ki so pripravili scenografijo, ter Vesna Tomsič, ki je poskrbela za režijo. Ob zaključni torti so napovedali, da bo v Sovodnjah spet veselo 11. februarja 2018, ko društvo Karnival prireja svoj 21. pustni sprevod. (dr)

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti