20210720 - Narodni dom - Borut Pahor

Dozorel amandma za prenos lastništva Narodnega doma

V kratkem času naj bi italijanski parlament potrdil uredbo z zakonsko močjo, t.i. ≫omnibus≪, ki vsebuje več določil oz. amandmajem k obstoječim zakonom, med temi bo po zanesljivih informacijah tudi sprememba 19. člena zaščitnega zakona, v katerem je govor o vračanju nepremičnin slovenski narodni skupnosti v Italiji, med drugimi tudi o Narodnem domu v Trstu.

S to informacijo sta predstavnika Fundacije Narodni dom, predsednik Rado Race in podpredsednik Ivo Corva, včeraj v Ljubljani seznanila slovenskega predsednika republike Boruta Pahorja. Na srečanju, ki se ga je udeležil tudi generalni konzul RS v Trstu in član upravnega odbora fundacije Vojko Volk, so povzeli dosedanje aktivnosti in orisali to, kar fundacijo oz. vpletene deležnike še čaka do dejanskega prevzema lastništva Fabianijeve stavbe v Ul. Filzi.

Naslednji korak je torej sprejetje amandmaja k zaščitnemu zakonu, s katerim bo v dotičnem členu spremenjena trenutna formulacija, ki ne predvideva možnosti prenosa lastništva stavbe na Fundacijo Narodni dom. Na ministrstvu za notranje zadeve so pripravili besedilo, v katerem je izrecno naveden brezplačen prenos lastništva stavbe v Ul. Filzi na fundacijo, ustanoviteljici katere sta Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij. V naslednjih odstavkih amandmaja so povzeti še koraki za ≫izmenjavo≪ nepremičnin med tržaško univerzo, sedanjo lastnico Narodnega doma, in Agencijo za javno dobro. Univerza bo za svoje dejavnosti v last dobila nekdanjo vojaško bolnišnico v Ul. Fabio Severo, Agencija za javno dobro pa bo postala lastnica sedaj univerzitetnih poslopij v ulicah Manzoni, Economo in Tigor, kjer bodo uredili prostore za državno administracijo.

Iz dobro obveščenih virov je predsednik Fundacije Narodni dom Rado Race izvedel, da bo uredba z zakonsko močjo, v kateri je tudi amandma k zaščitnemu zakonu, sprejeta v kratkem času. Zaenkrat sicer še ni mogoče z gotovostjo reči, če se bo to zgodilo že pred poletnim premorom parlamenta ali po njem.

S sprejetjem amandmaja bo zapečatena pravna osnova, na podlagi katere bo kasneje lastništvo Narodnega doma preneseno na istoimensko fundacijo. Ob tem velja sicer poudariti, da pri prenosu lastništva ne gre za ≫avtomatičen≪ korak, ki bi se uresničil s samo uredbo, pač pa bo treba na tem kasneje, po sprejetju zakonske podlage, še delati, je komentiral Race. Predsednik Fundacije Narodni dom sicer ocenjuje, da je ozračje naklonjeno vrnitvi Narodnega doma.

Na včerajšnjem srečanju s predsednikom Pahorjem je bilo slišati tudi o željah za novo življenje Narodnega doma. Ta naj diha z mestom, v sozvočju z značajem kraja, ki je ponosen na svojo odprtost. (Jaruška Majovski, Primorski dnevnik, 21.7.2021)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst