stadion-1.-maj

Dogovor za vsemanjšinski center na Stadionu 1. maj

Slovenska manjšina bo predlagala Deželi, da v sklopu neizkoriščenega denarja iz zaščitnega za­kona (skupno 5,3 milijona evra) 2,7 milijona evra nameni Stadionu 1. maj pri Sv. Ivanu v Trstu za vsemanj­šinski športni center. To je srž dogovora med SKGZ, SSO, ZSŠDI, SŽ Bor in deželnima svetnikoma Igorjem Gabrovcem in Stefanom Ukmarjem, ki ga bodo v kratkem predstavili deželnemu odborniku Gianniju Torrentiju. Krovni manjđinski organizaciji, kot sta nam potrdila predsednika Rudi Pavšič in Walter Bandelj, bosta septembra ponudili deželni upravi predlog celotne porazdelitve pet milijonov tristo tisoč evrov, »ki bo upošteval različne potrebe slovenske manjšine, tako z vsebinskega kot ozemeljskega vidika«.

Na sestanku so se dogovorili, da bo projekt nastal iz vsemanjšinskega interesa, center naj bi upravljalo Združenje slovenskih športnih društev v Italiji, ki bo pri Sv. Ivanu najbrž imelo tudi svoj sedež. Športna zveza bo zadolžena za ekipo, ki bo spremljala realizacijo te pobude. Gabrovec je na seji postavil vprašanje lastnine novega centra (na to je stalno opozarjal pred­sednik SSO Bandelj), ki bo – tako Pavšič – primerno rešeno. Z lastninskim vozlom, če ga lahko tako imenujemo, se ukvarja delovna skupina SKGZ-SSO, ki jo vodita Marino MarsiČ in Ivo Corva. Na obzorju je nov lastninski subjekt, ki bi moral po Bandljevem mnenju odražati pozitivno izkušnjo Tržaškega knjižnega središča.

Subjekti, ki so zadolženi za bodoči vsemanjšinski sportni center, bo­do z javnim razpisom poiskali profesionalce, ki bodo izvedli obnovo oziroma novo gradnjo. Načrt je v glavnih obrisih tisti, ki so ga pred kratkim predstavili slovenskemu ministru Gorazdu Žmavcu. Bandelj in Pavšič, ki sta se o prihodnosti Stadiona 1. maj že nekajkrat pogovarjala z Žmavcem računata, da bo denar za notranjo opremo centra prispevala Slovenija prek Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Deželna uprava bo torej v prihodnjih tednih uradno dobila v roke načrt za »nov« Stadion 1. maj, s katerim je odbornik Torrenti dejansko si­cer že seznanjen. Predsednika krovnih manjsinskih organizacij sta ga s tem seznanila v Čedadu ob robu odprtja Mittelfesta, ki se ga je – kot znano – udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Politični dogovor za Stadion 1. maj je za slovensko manjšino zelo pomemben, treba pa ga bo nadgraditi še s predlogom za porazdelitev preostalih dva milijona 600 tisoč evrov. Gre za neizkoriščeni državni denar, ki je bil v sklopu zaščitnega zakona prvotno namenjen lokalnim upravam FJK, deželni svet pa predlaga Rimu, da bi ga sedaj namenili posegom za gradnjo, širitev in obnovo športnih struktur ter stavb, »ki proizvajajo in skrbijo za kulturne ponudbe za slovensko manjšino«, de­jansko za gledališča.

Sandor Tence

(Primorski dnevnik, 4. avgusta 2017)

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti