20220426 - Roberti, Dobrila, Bandelj

Deželni odbornik Roberti sprejel predsednika SKGZ in SSO

Deželni odbornik FJK za krajevne avtonomije Pierpaolo Roberti je prižgal zeleno luč za financiranje dejavnosti športnega združenja Jadran ob košarkarski prijateljski tekmi med italijansko in slovensko reprezentanco, ki se bo zgodila 25. junija v Trstu. O tej pomembni priložnosti je tekla beseda na srečanju med predsednico Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenijo Dobrila ter predsednikom Sveta slovenskih orgnizacij Walterjem Bandljem z deželnim odbornikom Robertijem. Sredstva za podporo bodo skratka namenjena pomembni dejavnosti, pri izvedbi katere pooseblja slovensko športno društvo povezovalca med slovensko in italijansko košarskarsko zvezo.

Med srečanjem, ki je potekalo na sedežu odborništva na Velikem trgu v Trstu, sta predsednika SKGZ in SSO odborniku zaupala željo, da bi se kmalu v sodelovanju z deželno upravo začel postopek uvedbe načrta jezikovne politike Slovencev v Italiji, o katerem je tekla beseda novembra lani med 3. deželno konferenco o varstvu slovenske jezikovne manjšine. Pierpaolo Roberti je izbiro pozdravil in ponudil v zgled vse korake, ki so bili v istem smislu storjeni pri furlanski manjšini, ne nazadnje v sklopu agencije Arlef.

Pred zaključkom so se sogovorniki lotili še napovedanega sklica Vladnega omizja za slovensko manjšino, ki ga je omenil vladni podtajnik Ivan Scalfarotto med nedavnim obiskom v Trstu ob prenosu lastništva Narodnega doma. Poleg vprašanja šolske avtonomije sta predsednika Bandelj in Dobrila omenila dolgoletna prizadevanja za prenovo konvencije RAI za slovenske programe.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst