fallback-thumbnail

Deželni guverner Illy sprejel delegacijo SKGZ

»Deželna vlada ima stalno pred seboj pravice narodnih in jezikovnih manjšin ter njihovo vlogo v tem prostoru«. Predsednik Furlanije-Julijske krajine Riccardo Illy je na včerajšnjem srečanju čestital Slovenski kulturno-gospodarski zvezi ob njeni 50-letnici, ki mu jo je predstavil predsednik Rudi Pavšič. Na sestanku so bili navzoči vsi trije pokrajinski predsedniki SKGZ-ja Jole Namor, Livio Semolič in Igor Gabrovec, medtem ko je Illyja spremljal deželni odbornik Roberto Cosolini.

V skoraj eno uro trajajočem pogovoru so sobesedniki obravnavali številne aktualne teme: od zaščitnega zakona za našo manjšino do sodelovanja med manjšinami, od čezmejnih projektov do evroregije. Dežela po Illyjevih besedah pozdravlja okrepljeno sodelovanje med slovensko manjšino v FJK in italijansko v Sloveniji in Hrvaški, glede novega deželnega statuta pa je dejal, da bo upošteval pričakovanja Slovencev ter drugih narodnih manjšin.

Illy računa na aktivno vlogo slovenske manjšine in v tem sklopu SKGZ-ja pri krepitvi odnosov med FJK in Slovenijo. S tem v zvezi je odbornik Cosolini okvirno predstavil projekt sodelovanja na znanstvenem področju, s katerim se je skupaj z Illyjem pred kratkim pogovarjal z evropskim komisarjem Janezom Potočnikom.

Gabrovec je opozoril na vprašanje poznavanja italijanskega in slovenskega jezika v mejnem prostoru, ki se mora udejaniti predvsem po šolah. Dežela – je poudaril Illy – podpira to načelo, kot je večkrat izjavil odbornik za kulturo in šolstvo Roberto Antonaz.

Primorski dnevnik – 28.12.2004

Povezane objave

V Evropski prestolnici kulture naj ostanejo meje odprte
Prvomajsko slavje v Števerjanu
ŽIVEL 1. MAJ!