posvetovalna-komisija

Deželna posvetovalna komisija je odločala, kdo bo prejel 961.000 evrov

 

 

Največ so odmerili centralnemu uradu

TRST – 961.000 evrov, ki jih bo deželni svet Furlanije Julijske krajine prihodnji teden z rebalansom proračuna namenil potrebam slovenske manjšine, bo večinoma obdržala deželna uprava, in sicer za financiranje centralnega urada za slovenski jezik. Ta bo za delo v triletju 2019-2021 prejel 750.000 evrov. Sklep je na včerajšnji seji sprejela deželna posvetovalna komisija ob soglasju predstavnikov obeh slovenskih krovnih organizacij.

Predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Rudi Pavšič se je razveselil konkretnih odločitev in pri tem pohvalil člana deželne vlade Pierpaola Robertija, ki je vodil sejo. Po Pavšičevem mnenju se je Roberti doslej v dialogu s slovenskimi predstavniki dobro odrezal, saj se je dobro ujel s krovnima organizacijama in njune predloge ustrezno dopolnjeval. S potekom včerajšnje seje je zadovoljen tudi predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj (SSO).

 

Dva nova razpisa

Roberti je na primer pozdravil predlog krovnih organizacij, da se del denarja nameni izobraževanju mladih. Posvetovalna komisija je namreč odobrila sklep, da v zakon o rebalansu določijo razpis, s katerim bi deželna uprava s 70.000 evri financirala tečaje za izobraževanje mladih kadrov v slovenskih organizacijah. Obeta pa se še en razpis, s katerim bi deželna uprava izbrala največ dve prireditvi, ki bi italijanski javnosti odprli pogled v slovensko umetnost. Temu namenu je posvetovalna komisija odmerila 60.000 evrov, s katerimi bi se na primer lahko zgodilo, da bi v Furlaniji Julijski krajini pripravili odmevno razstavo slovenskih likovnih ustvarjalcev.

Še 80.000 pa bosta v dveh enakih delih prejeli SKGZ in SSO za potrebe svojih članic. Pavšič je že napovedal, da bo SKGZ del 40.000 evrov namenila Krožku za kulturno, športno in podporno udejstvovanje.

Komisija bo v prihodnje razpravljala o novih merilih, po katerih bodo razdelili denar primarnim organizacijam slovenske manjšine. Nove kriterije sta uskladila Bandelj in Pavšič, pred razpravo v komisiji pa bi predsednika dveh krovnih organizacij svoj predlog rada predstavila predstavnikom ustanov.

 

Furlanič je dvignil roke

Včerajšnje seje se ni udeležil Iztok Furlanič. Nekdanji predsednik tržaškega občinskega sveta se je na vabilo odzval z dopisom, da se mu njegovo sodelovanje pri delu komisije ne zdi več legitimno. Na lanskih županskih volitvah v Trstu je namreč prejel skromno število glasov, zaradi česar se mu ne zdi primerno, da bi sedel v reprezentančnem organu slovenske manjšine. Eden zadnjih prepričanih komunistov v slovenski narodni skupnosti predlaga, naj se sestav komisije spremeni.

Peter Verč

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst