kandidati-1

Dežela skozi oči manjšine

 

 

GORICA – Soočanje med slovenskimi kandidati

V Kulturnem domu v Gorici je na pobudo Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) v torek potekalo javno srečanje s slovenskimi goriškimi kandidati na volitvah za deželni svet Furlanije Julijske krajine. Prisotni so bili Igor Komel za gibanje Open-Levica FJK, Simon Peter Leban za stranko Slovenska skupnost (SSk) in Joško Terpin za Demokratsko stranko (DS). Usklajevalec soočanja je bil časnikar Marko Marinčič, ki je desetini prisotnih povedal, da se četrti kandidat, Fabio Marussi, ki kandidira na listi Pakt za avtonomijo, opravičuje zaradi drugih hkratnih obveznosti.

Po pozdravu deželnega predsednika SKGZ Rudija Pavšiča, ki je opozoril na zapleteno konkurenčnost različnih političnih ponudb, je steklo nekaj debatnih krogov. Najprej so se trije kandidati predstavili s preteklimi družbenimi izkušnjami in z vzroki svojega kandidiranja. Simon Peter Leban prihaja iz prostovoljstva in predsedstva deželne mladinske konzulte, za volilno tekmo ga je zaprosila stranka Slovenska skupnost, kar je pozitiven znak ob upoštevanju mladega staža. Igor Komel je bil dva mandata v mestnem občinskem svetu, predsedoval je slovenski konzulti pri goriški občini, preko kulturne dejavnosti je v stiku z različnimi upravami. Izkušnja z nedavno postavitvijo doberdobskega spomenika slovenskim vojakom na soški fronti ga je prepričala, da se je treba neposredno vključiti v politično igro, je povedal. Terpin je dolgoleten občinski svetnik v Števerjanu, na ponudbo kandidature se je odzval z veseljem v trenutku, ki ni rožnat za njegovo stranko.

Glede ocene dosedanje deželne uprave je Komel dejal, da mu politika Debore Serracchiani ni bila všeč. Kaj pušča za sabo po petletnem upravljanju? Poskusiti je treba obdržati, kar je ostalo na levem političnem polu, zato je povezanost sicer različnih odtenkov nujna. Terpin je bil mnenja, da je bilo potrebno usklajevanje med deželo, pokrajino, ki je sicer ni več, in občinami. Dobri so bili posegi v zdravstvu, izobraževanju in infrastrukturah – beri letališče. Leban je bil kritičen do deželne reforme krajevnih uprav. Menil je, da je bila s tem v zvezi izbira Igorja Gabrovca porazna, kritično pa se je izrekel tudi o prejšnjem krminskem županu, ki je zavrnil dvojezično poimenovanje nove medobčinske zveze. Treba je delovati v smeri izkušnje na Južnem Tirolskem, kjer sta Trento in Bocen ločena, kar omogoča, da je nemška narodna skupnost v nekaterih pogledih suverena.

Glede odnosa dežele do slovenske narodne skupnosti je Terpin dejal: »Finančno je deželna uprava bila pozorna in je imela dobre odnose s slovenskimi ustanovami. Posodobiti pa bi morali mehanizme porazdelitve denarja.« Leban je tako ocenil: »Leva sredina je bila manjšini naklonjena, toda hladna. Besedno vse vredu, uresničevanj pa malo. Po volitvah je potrebno spremeniti postopke, da ne bo večina pogojevala izbir manjšine.« Komel je postregel z neposredno izkušnjo: »Najhujše obdobje za goriški Kulturni dom je bilo v zadnjih petih letih. Težave izvirajo iz vsiljevanja političnih strank, zato naj postaneta SKGZ in Svet slovenskih organizacij vezni člen, preko katerega deželna uprava podpira narodno skupnost, ki naj sama izbira prednostne poteze.«

Kaj še izboljšati, je kandidate vprašal moderator? Leban je poudaril nujnost, da se večinskemu prebivalstvu pojasnijo pravi vzroki deželne avtonomije. Prav bi bilo oblikovati povezavo med deželo in občinami preko vmesnega organizma in izpostaviti kulturne vrednote deželne skupnosti. Komel je deželi očital osiromašenje Goriške. Gorica je v FJK postala prava pepelka; podobno velja za Novo Gorico v slovenskem okviru, je pristavil. Paradoks tiči v tem, da pa obe mesti skupaj nekaj pomenita na evropski ravni. Terpin vidi izhod v povezavi med Brdi, Krasom in obalnim pasom, kar bi pomenilo perspektivo za zaposlovanje mladih. Tudi medobčinske zveze je potrebno preoblikovati in omogočiti financiranje javnih uprav.

Kaj pa gospodarstvo, pristaniška dejavnost, prometni koridorji? Komel: »Skrb za delovna mesta mora postati prednostna izbira. Mladi odhajajo in se res usposabljajo v tujini, a kaj pomaga, če se ne vračajo?! Okrepiti je potrebno gospodarstvo znotraj naše skupnosti kljub znakom skodoželjnosti, ki se porajajo.« Terpin: »Potrebna so delovna mesta za nedoločen čas, da si mladi lahko ustvarjajo družine, sicer ostajajo brez perspektive. Pravično je uvesti otroško doklado.« Leban pa: »Predsedniški kandidat Sergio Bolzonello je pozitivna oseba, ki nudi nove priložnosti. Sicer pa se mora Gorica odpirati in preseči utesnjenost med Trstom, Vidmom in Tržičem. Usmeriti se mora na evropsko raven in zavrniti ozko "italijanskost".«

Moderator je načel še nekaj podrobnosti, iz publike sta se oglasila Rudi Pavšič in Ivan Bratina, nekdanji deželni svetnik in član Demokratske stranke, nakar so trije gostje zaključili večer. Leban je ocenil, da ni bilo vse slabo, slednje pa je treba izpostavljati in ustvariti pogoje, da ni treba prav vselej moledovati. Terpin želi kot edini slovenski kandidat na listi DS doprinesti stranki in narodni skupnosti čim večjo uspešnost. Komel pa je izrazil zaskrbljenost nad nedavnimi državnimi volilnimi izidi, ki se lahko ponovijo tudi na deželni ravni. Pomembno je, da ne polemiziramo, ker bo treba po volitvah sodelovati. (ar)

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst