fallback-thumbnail

Delegacije SKGZ bodo polagale vence na grobove in spomenike padlih

Delegacije Slovenske kulturno-gospodarske zveze bodo tako kot vsako leto ob spominskih svečanostih za 1. november polagale vence na grobove in spomenike padlih borcev in talcev v okviru širokega odporniškega gibanja in osvobodilne borbe proti nacifašizmu.
V Trstu bo šla delegacija v soboto, 30. oktobra 2010, popoldne, in sicer na Ul. M.D'Azeglio, Ul. Ghega, griču Sv. Justa, pokopališču pri Sv. Ani (grob P. Tomažiča in skupni grob).
Ob 15. uri se bo pridružila delegaciji Republike Slovenije na vojaškem pokopališču (grobnica padlih borcev), pokopališču pri Sv. Ani (grob bazoviških junakov) in spomeniku padlim NOB iz Škednja, Sv. Ane in Kolonkovca.
S predstavniki SSO pa bo letos položila skupni venec na bazovski gmajni ob 15. uri in na svečanosti v Rižarni ob 16.30. Predstavništvo SKGZ videmske pokrajine se bo prav tako v soboto, 30. oktobra 2010, pridružilo predstavnikom Republike Slovenije, Generalnega konzulata RS v Trstu in delegacijama občin Tolmin, Kobarid, Bovec in Nova Gorica. Zbrali se bodo ob 7.45 v Landarju na grobu župnika Pasquala Gujona, nato bodo šli ob 8.00 v Špeter na grob prof. Pavla Petričiča, ob 8.30 v Lese na grob Izidorja Predana. Potem bosta delegaciji ločeno polagali vence na pokopališčih: prva ob 9. uri v Štoblanku (nagrobni spomenik), tu se bo poklonila tudi župniku Mariu Lavrenčiču, ob 10.00 v Gorenjem Tarbilju (spomenik padlim), ob 10.30 v Sv.Pavlu-Černetičih (spomenik padlim), druga delegacija pa ob 9. uri v Topolovem (nagrobni spomenik), ob 10.00 v Šentlenartu (spomenik padlim), na poti v Oborčo bo obiskala Lojzko v Podutani, ob 11.00 v Oborči (spominska plošča). Ob 12. uri v Čedadu bosta obe delegaciji položili venec na spomenik odporništvu. Od tu bo prva delegacija šla v Terčmun (grob Ivana Trinka) in nato ob 15. uri na Matajur (nagrobni spomenik na pokopališču). Druga delegacija pa bo šla v Čenebolo (vaški spomenik in grob Ada Conta), Fojdo (spomenik padlim) in nazadnje v Osojane v Reziji (spomenik padlim partizanom in grob Artura Siege).
Na Goriškem pa bo polaganje vencev potekalo skupaj z delegacijo Republike Slovenije v ponedeljek, 1. novembra 2010: ob 9.30 v Gonarsu (grobnica in spomenik umrlim) in nato na goriškem pokopališču ob 13.00 spomenik padlim in ob 13.15 grobnica.

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo