prihodnost-rudi

Debatni večer: Slovenci v Italiji leta 2040 - pričakovanja, izzivi, jezik in slovenstvo

 

 

“Slovenci v Italiji leta 2040: pričakovanja, izzivi, jezik in slovenstvo”. To je naslov javne debate, ki jo bo Slovenska kulturno-gospodarska zveza organizirala v sredo, 6. februarja 2019, ob 18. uri v Gregorčičevi dvorani v Trstu. Na večeru bodo sodelovali rektor Tržaške univerze Maurizio Fermeglia, ravnatelj Slovenskega raziskovalnega inštituta Devan Jagodic ter Gabriel Milič, član  Šum-a, petkove mladinske strani Primorskega dnevnika.

Želja prirediteljev je pogledati v bližnjo bodočnost naše družbe in same narodne skupnosti ter razumeti, kako se primerno opremiti za vidne spremembe, ki jim bomo priča. Dejstvo je, da sta tehnološki razvoj in robotizacija pripeljala že tako daleč, da so pod vprašajem praktično vsa delovna mesta in sam sistem organiziranosti, ki že danes kaže znake šibkosti. Ti bodo argumenti, ki jih bo izpostavil tržaški rektor, sicer univerzitetni profesor nanotehnologije, ki se bo zaustavil tudi pri socioloških spremembah, ki jih prinaša s seboj novi čas. Staranje prebivalstva, vse večja ekonomska razlika med državljani, razmerje med izobraževanjem in demokracijo, podnebne spremembe, migracijski tokovi predstavljajo glavne značilnosti bodoče Evrope, našega prostora in samega zamejstva.

Novi načini komunikacije bodo postavljali pred nove izzive tudi vprašanje utrjevanja in ohranjevanja slovenskega jezika in našega organiziranega sistema sploh. Demografski kazalci bodo močno zarezali v manjšinsko populacijo, ki bo vse bolj izraz mešanih zakonov. Kakšni bodo Slovenci čez 20 in več let? Bo slovenščina postala manjšinski jezik v manjšini ali obstajajo razlogi za optimizem?

O tem bo specifično spregovoril ravnatelj SLORI-ja Devan Jagodic. Pri svojem razmišljanju in hipotezah se bo opiral na trende, ki izhajajo iz nekaterih longitudinalno usmerjenih raziskav, ter jih poskusno projiciral v prihodnost, tudi ob upoštevanju družbenih sprememb, ki jih raziskovalci pričakujejo v prihodnjih desetletjih.

Čez 20-30 let bodo zdajšnji 17-letniki postali protagonisti naše družbe in njen vodilni izraz. Zato je na javno debato SKGZ povabila višješolca Gabriela Miliča, ki bo ponudil pogled na zdajšnjo manjšinsko družbo ter predstavil videnje in pričakovanja na slovensko stvarnost v naslednjih desetletjih.

Skratka, zamejstvo, kot ga danes poznamo, bo še obstajalo?

Trst, 1. februarja 2019

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst