presernova-ts

»Čistilna akcija«, glasba, nagrade ... v znamenju Ivana Cankarja

 

 

Jutri osrednja prireditev ob kulturnem prazniku

TRST – V praznovanje Cankarjevega leta se vključujejo tudi Slovenci v Italiji. Prvi iz niza dogodkov v čast velikemu slovenskemu besednemu ustvarjalcu bo na sporedu jutri, ko bo v tržaškem Kulturnem domu osrednja prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. Ta bo namreč minila v znamenju stoletnice smrti Ivana Cankarja in aktivnega samoizpraševanja o prihodnosti kulturne vizije Slovencev v Furlaniji Julijski krajini.

Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij sta letos zaupala organizacijo prireditve Slovenskemu stalnemu gledališču, dejansko pa bo končni rezultat sad skupinskega dela pod geslom Očiščenje in pomlajenje? Naslov Cankarjevega predavanja v Trstu je bil namreč izhodišče za zanimivo konfrontacijo kulturnih delavcev, dijakov slovenskih višjih srednjih šol, umetnikov, glasbenikov. Slovensko stalno gledališče je povabilo k sodelovanju več gostov in sooblikovalcev prireditve, da bi veliki oder Kulturnega doma simbolično postal agorà za nadaljnje načrtovanje in oblikovanje vloge ter prioritet slovenske manjšine. Z mislijo na preteklost, točneje na lucidno, kritično razmišljanje Ivana Cankarja, a brez proslave, ki bi bila namenjena le počastitvi njegovega spomina.

Jutrišnja prireditev se bo pričela ob 18. uri s Čistilno akcijo za pomlajenje! Klepet s hudomušnim naslovom si je zamislil umetniški vodja SSG Igor Pison, tudi moderator sproščenega pogovora, ki se bo dotaknil bistvenih vprašanj slovenskih kulturnih ustanov v naši deželi. Sodelovali bodo zgodovinar Gorazd Bajc, novinarka Poljanka Dolhar, predsednica Glasbene matice Milena Padovan, predsednica upravnega sveta SSG Breda Pahor, filozof Jernej Šček in dijaki slovenskih licejev, pogled iz Slovenije pa bodo ponudili dramaturginja Èva Kraševec, pisatelj in režiser Goran Vojnović ter slikar Aleksander Velišček, ki bo ob tej priložnosti tudi razstavljal v prostorih Kulturnega doma. V sodelovanju z Glasbeno matico se bodo z njihovimi besedami prepletale note prikupnega programa poznoromantičnih skladb v priredbah Igorja Zobina, ki jih bo v živo izvedel kvintet, v katerem poleg omenjenega glasbenika in dirigenta igrajo Irene Ferro Casagrande, Carlo Venier, Paolo Škabar in Jacopo Toso.

Medtem, ko bo na odru pogovor, si bo skupina dijakov ogledala v Mali dvorani ponovitev koprodukcije Soseska Evropa, v kateri nastopata Daniel Dan Malalan in Elena Husu.

Po krajšem premoru, ko bo kavarna gledališča odprta za aperitiv, se bo večerni del prireditve pričel ob 20.30 z besedami Ivana Cankarja. Video govorico bo povezal z nastopom dveh igralcev, predstavnikov sedanje in nekdanje zasedbe stalnega umetniškega ansambla Slovenskega stalnega gledališča. Nastopila bosta namreč Barbara Cerar (danes članica igralske ekipe ljubljanske Drame) in Primož Forte. Sledil bo govor podpredsednika deželnega sveta Igorja Gabrovca.

Na povabilo Slovenskega stalnega gledališča bodo pod soj žarometov stopile tudi slovenske višje šole; mlade bodo tokrat zastopali dijaki tržaškega liceja Prešeren, ki so nastop pripravili pod mentorstvom profesorja Jerneja Ščeka in po zamisli dijakinje Anje Gruden – gledalcem in sebi bodo »privoščili trenutek kulturne refleksije ob besedi velikanov svetovne misli, s katerimi se bo univerzalno zrcalilo v lokalnem«. Njihove besede bodo uvedle razglasitev prejemnikov priznanj, ki jih SKGZ-SSO podeljujeta ob slovenskem kulturnem prazniku. Večer pa bo sklenilo še dodatno, prijetno presenečenje…

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti