pahor-predsednik

Čestitke SKGZ predsedniku RS Borutu Pahorju

Slovenska kulturno-gospodarska zveza čestita potrjenemu predsedniku republike Slovenije Borutu Pahorju in mu želi veliko uspešnih pobud v korist slovenske države, Slovenk in Slovencev v zamejstvu in po svetu ter za dobrobit skupne evropske povezanosti.

Predsednik države velja za človeka dialoga in odpravljanja zgodovinskih delitev obenem pa prepričanega Evropejca. To so značilnosti, ki jamčijo tudi uspešno meddržavno sodelovanje in iskanje tistih skupnih vezi, ki morajo postati prioriteta vseh nas.

SKGZ je prepričana, da se bo petletno predsedovanje Boruta Pahorja nadaljevalo v tem stilu. To velja tudi za njegov pogled in delo v odnosu do slovenskih narodnih skupnosti v sosednjih državah in za njegov odnos do soseščine.

Z velikim razumevanjem in bližino je ves čas stal ob strani prizadevanjem naše skupnosti in jo podprl vedno in prepričano, predvsem skupne in dogovorjene pobude. To je bila spodbuda za vse nas, ki se dan za dnem trudimo, da iščemo skupne poti in da prenašamo na mlajše generacije razloge za uspešnost in promocijo našega jezika in kulture. Večkrat smo bili, skupaj s prijatelji SSO-ja, gostje predsedniške palače in prepričan sem, da bo tako tudi v novi mandatni dobi. S tem je predsednik države potrdil naša skupna prizadevanja.

Bližino in razumevanje do naše skupnosti je Borut Pahor pokazal tudi ob priložnosti 60-letnice Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ko je v tržaškem Kulturnem domu izročil krovni organizaciji državniško priznanje, za kar smo mu resnično hvaležni.

Pomenljiva je bila tudi njegova prisotnost, ob predsedniku italijanske države Sergiu Mattarelli, ob odkritju spominskega obeležja slovenskim vojakom v prvi svetovni vojni v Doberdobu.

Glede odnosov do italijanske države in specifično do naše dežele pa pričajo številna srečanja in pobude, na katerih je predsednik države sodeloval. Rad bi omenil plemenite misli, ki jih je predsednik Pahor izrekel v gledališču Adelaide Ristori v Čedadu, ko se je udeležil otvoritvenega dogodka srednjeevropskega festivala kulture Mittelfest.

Zato se veselim velikega uspeha in želim predsedniku, da bi v zahtevni državniški funkciji srečal veliko pozitivnih in dalekovidnih sogovornikov, ki verjamejo v skupno dobro v skupni Evropi.

 

Rudi Pavšič,

predsednik SKGZ

 

 

Trst, 13. novembra 2017

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst