cerar-v-ts

Cerarjev sestanek s predstavniki slovenske narodne skupnosti

 

 

Bolj enotni kot je menil Cerar

Bandelj, Dobrila, Gabrovec in Slokar složno o zastopanosti v parlamentu – Vračilo Narodnega doma le mrtva črka na papirju

 

TRST – Slovenski zunanji minister Miro Cerar je pred včerajšnjim srečanjem v Trstu s predstavniki slovenske manjšine v Italiji opozoril, da ti nimajo enotnega stališča o vprašanju zagotovljene zastopanosti v parlamentu. Po pogovoru z delegacijo – v kateri zaradi obveznosti v Rimu ni bilo senatorke Tatjane Rojc – pa se je razveselil, da ni tako.

Predsednica Slovenske kulturne gospodarske zveze (SKGZ) Ksenija Dobrila, njen kolega iz vrst Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walter Bandelj, člana deželnega sveta Furlanije Julijske krajine Igor Gabrovec in Danilo Slokar so namreč ministru zagotovili, da vsi stremijo po zajamčenem mandatu. Razlika v stališčih se pokaže šele pri iskanju tehnične rešitve. Pri SKGZ si namreč želijo, da bi pripadniki slovenske narodne skupnosti ob morebitnih volitvah za lastnega predstavnika vseeno ohranili možnost sodelovanja pri splošnih političnih odločitvah.

V ospredju pogovora je bilo tudi vprašanje Narodnega doma v Trstu. Livio Semolič (SKGZ) je ministru poročal, da ni konkretnih premikov glede vrnitve celotnega poslopja v slovenske roke. Cerarjev predhodnik Karl Erjavec se je s takratnim italijanskim zunanjim ministrom Angelinom Alfanom dogovoril, da bo postopek zaključen do leta 2020. Toda dogovor je za zdaj mrtva črka na papirju, saj ne italijansko zunanje ministrstvo ne deželna uprava FJK nista obvestili rektorja tržaške univerze, da ima visoka šola za tolmače in prevajalce na razpolago druge prostore in da se zato lahko izseli.

Cerar naj bi vračanje Narodnega doma v Trstu omenil italijanskemu kolegi Enzu Moaverju Milanesiju, sogovornikom pa je svetoval, naj ostala odprta vprašanja postavijo na seji t. i. vladnega omizja. Ta organ, v okviru katerega se sestajajo predstavniki italijanskih ministrstev, deželne uprave in manjšinskih organizacij, naj bi se po dolgem času spet sestal kmalu, po besedah Bandlja bi bil lahko pripravljalni sestanek že ta mesec.

Srečanja med Cerarjem, predstavniki krovnih organizacij, Gabrovcem in Slokarjem so se udeležili tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik, slovenski veleposlanik v Rimu Bogdan Benko in generalni konzul v Trstu Vojko Volk. (pv)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst