fallback-thumbnail

Brošura o jezikovnih manjšinah v Videmski pokrajini

Rudi Pavšič in Luigia Negro za SKGZ ter Walter Bandelj in Riccardo Ruttar za SSO v pismu predsedniku videmske pokrajinske uprave Pietru Fontaniniju izražajo zadovoljstvo nad izdajo publikacije v predmetu, ki priznava in ovrednoti prisotnost različnih jezikovnih manjšin v videmski pokrajini. Zaradi nekaterih hudih pomanjkljivosti v zvezi s Slovenci pa zahtevajo umik brošure iz javnosti. Pismo so v vednost poslali tudi videmskemu prefektu Vittoriu Zappalortu in predsednici paritetnega odbora za slovensko manjšino Ksenji Dobrila.
»Kot so Vas že na sami predstavitvi seznanili, da v zvezi s specifiko slovenske jezikovne manjšine, ki je zgodovinsko prisotna v videmski pokrajini, v brošuri niso omenjene Občina Rezija in ostale večjezične obmejne občine. Dekret predsednika republike z dne 12. septembra 2007 določa področje izvajanja zakona št. 38 z dne 23. februarja 2001 "Norme za zaščito slovenske jezikovne manjšine v deželi Furlaniji Julijski krajini" (Uradni list št. 56 z dne 8. marca 2001), temu je priložen seznam občin in zaselkov, kjer se izvajajo določila. Na podlagi tega seznama se zaščitni zakon v videmski pokrajini izvaja v sledečih, osemnajstih občinah: Attimis-Ahten, Cividale del Friuli- Čedad, Drenchia-Dreka, Faedis-Fojda, Grimacco-Grmek, Lusevera-Bardo, Malborghetto-Valbruna/Naborjet-Ovčja vas, Nimis-Neme, Prepotto-Prapotno, Pulfero- Podbonesec, Resia-Rezija, San Leonardo-Sveti Lenart, San Pietro al Natisone-Špeter, Savogna-Sovodnje, Stregna-Srednje, Taipana- Tipana, Tarvisio-Trbiž, Torreano-Tavorjana,« piše v pismu predsedniku Fontaniniju.
»Upoštevati je treba tudi, da je videmska pokrajinska uprava določila območje, kjer je prisotna slovenska jezikovna manjšina, s sklepom pokrajinskega sveta št. 36689/2001. Zaradi tega ocenjujemo, da je v očitnem nasprotju z državnim zakonskim določilom dejstvo, da se zgoraj omenjenih občin ni vključilo v informativno brošuro. Potrebno je tudi upoštevati, da skoraj vse izključene občine že več kot petnajst let začenši z letom 2001 koristijo finančna sredstva, ki so predvidena na podlagi omenjenega zaščitnega zakona št. 38/2001.
Upoštevajoč, kar je zgoraj navedeno, se nam zdi neprimerno in zavajujoče, da se brošuro razdeljuje v šolah. Zaradi zgoraj omenjenih razlogov prosimo, da se uradno preveri vsebino brošure in se vključi potrebne dopolnitve v zvezi z izključenimi občinami. V kolikor to ne bi bilo mogoče, pa naprošamo, da se ustavi razdeljevanje brošure in se vse izvode umakne iz javnosti,« menijo zastopniki slovenskih krovnih organizacij. Zaradi pomanjkljivosti v publikaciji so protestirali že takoj po njeni predstavitvi.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst