fallback-thumbnail

Brez dekoderja MPEG4 ne bomo videli RTV Slovenija

PRIMORSKI DNEVNIK, 18. novembra 2010

Slovenci v Italiji, ki bi radi tudi v prihodnje gledali sporede javne televizije RTV Slovenija, morajo kupiti pretvornik ali dekoder MPEG4. Ta je najnovejše generacije in bo zato primeren tudi za sprejemanje italijanske digitalne televizije, čeprav so se v Italiji odločili za standard MPEG2.

Tako je v torek pojasnil generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli na večeru, ki sta ga priredila Slovenski klub in Slovenska kulturno-gospodarska zveza, udeležile pa tudi predstavnice Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Izhodišče za pogovor je bil skorajšnji prehod na digitalno oddajanje TV programov in njihova vidljivost v Italiji. Srečanje pa je nudilo priložnost tudi za zanimivo debato o kakovosti slovenske javne televizije in njenem poročanju o Slovencih zunaj državnih meja.

S prehodom na digitalno oddajanje, ki bo v Sloveniji stekel 1. decembra, v FJK pa nekaj dni pozneje, bo RTV Slovenija digitalni signal oddajala z vseh svojih oddajniških točk. Posluževala se bo 27. kanala, ki velja za zelo kvalitetnega, tako da naj bi bil signal prisoten morda malo širše, kot je bil dosedanji – analogni. V krajih, ki so zaradi geografske lege teže dosegljivi, pa ostaja edina garancija za vidljivost slovenske javne televizije …satelitska parabola. V kratkem naj bi bilo posebno kartico, ki omogoča gledanje tistih televizijskih programov, ki jih RTV oddaja prek satelita in so kodirani, mogoče kupiti tudi v Italiji. Kartica nima zapadlosti, stane pa okrog 15 evrov.

Marko Filli je med cilje svojega mandata uvrstil tudi posebno skrb za Slovence zunaj državnih meja. Včeraj je potrdil, da bi rad v programih pogosteje videl Slovence iz Avstrije, Italije in Madžarske, a v isti sapi pojasnil, da je običajno kar 70% novinarskih prispevkov posvečenih Ljubljani: preostalih 30% si delijo vse ostale novice! Tudi zato pripravlja RTV posebno spletno stran, posvečeno novicam iz raznih »zamejstev«. Filli vsekakor spodbuja večje sodelovanje s slovenskimi programi RAI in ORF, s katerimi bi si lahko izmenjavali novinarske prispevke (v ta namen so tudi zasnovali niz izobraževalnih delavnic).

Direktor je pojasnil, da tudi slovenski gledalci nagrajujejo predvsem lahkotnejše programe, RTV pa kljub temu planira 4. TV kanal, posvečen izobraževalnim in kulturnim vsebinam. A tudi, da med uslužbenci občuti pomanjkanje iniciative in idej. Televizije in radia ne moreš delati kot službe, trdi Filli, RTV SLO pa si ne more dovoliti, da polovica njenih programov ne doseže enega odstotka gledanosti! Njegovo vprašanje, za koga pravzaprav delamo, se je zato zdelo povsem upravičeno.

Poljanka Dolhar

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo