rojc-pahor-rim

Borut Pahor na srečanju s senatorko Tatjano Rojc

 

 

»Z optimizmom in realizmom se da rešiti tudi največje težave«

RIM – Pred odhodom na Kvirinal in po avdienci v Vatikanu se je slovenski predsednik Borut Pahor na novem sedežu slovenskega veleposlaništva srečal s senatorko Tatjano Rojc. Na sestanek je bil vabljen tudi njen kolega Tommaso Cerno, ki pa se ga zaradi neodložljivih dolžnosti v senatu ni mogel udeležiti. Največ pozornosti sta predsednik in senatorka namenila sodelovanju, tako na ravni države Italije kot tudi dežele Furlanije Julijske krajine, obravnavala sta tudi položaj Slovencev v Italiji. Sestanka sta se udeležila slovenski veleposlanik v Italiji Bogdan Benko in generalni konzul v Trstu Vojko Volk.

Slovenska senatorka je Pahorju izpostavila predvsem tri vprašanja: slovensko predstavništvo v italijanskem parlamentu, nujnost oživitve v sklopu italijanske vlade omizja za slovensko manjšino ter ohranitev finančnih podpor za založniške dejavnosti Slovencev v Italiji.

»Moja želja je, da bi se dobro razumeli tudi z nekaterimi mojimi starimi znanci v italijanskem parlamentu in senatu in spletli nova prijateljstva s predstavniki ljudstva, ki jih doslej v slovenski politiki nismo poznali,« je dejal Pahor. »Moja naloga in naloga nove vlade, ki bo oblikovana v Sloveniji, je, da visoko raven političnih odnosov med Slovenijo in Italijo obdržimo in da se nekako oblikuje nova perspektiva sodelovanja,« je dodal Pahor. V tem sodelovanju bo, kot doslej, pomembno vlogo igrala slovenska manjšina v Italiji. »Z eno mero optimizma in realizma, tudi z eno mero politične volje se da tudi največje probleme streti,« je se dejal slovenski predsednik.

Senatorka Rojc je sestanek s Pahorjem ocenila za zelo dobrega, »saj gre za državnika, ki je bil vedno pozoren do naše manjšine, ter je hkrati tudi velik prijatelj Italije. Pozna se mu, da je doma z Goriškega, kar nikoli ne pozablja,« je pristavila senatorka, ki je na veleposlaništvu znova pohvalila pokončno držo predsednika Sergia Mattarelle v zelo hudi italijanski politični krizi. (st)

 

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo