komel-priznanje-pahor

Borut Pahor je odlikoval Igorja Komela

 

 

Snovalcu sožitja na Goriškem predsedniška medalja za zasluge

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je včeraj v slovenski prestolnici z zlatim redom za zasluge odlikoval igralca Borisa Cavazzo za izjemen ustvarjalni opus, vročil pa je še tri medalje za zasluge. Eno je prejel Igor Komel, duša Kulturnega doma v Gorici.

»Sodi med osebnosti, ki so z vztrajnostjo in veliko družbeno-politično zavzetostjo veliko prispevale k rasti in razvoju kulturne dejavnosti na Goriškem in v celotnem obmejnem prostoru,« so zapisali v utemeljitvi h Komelovemu odlikovanju. »Neposredno je v delo kulturnega doma vpet od leta 1987. V tem obdobju je kot človek povezovanja in izjemen organizator uspel ustvariti hišo sožitja, ki programsko povezuje dejavnosti številnih organizacij iz goriške pokrajine in celotne Furlanije -Julijske krajine. Danes Kulturni dom ni le prepoznavno in uveljavljeno središče goriških Slovencev, ampak tudi hram, v katerem se prepletajo slovenska, italijanska in furlanska ustvarjalnost,« so še zapisali in spomnili, da je bil Komel med pobudniki za postavitev prvega spomenika slovenskim vojakom na soški fronti.

Komel se je ob navzočnosti vseh uslužbencev zahvalil vsem, ki od nastanka Kulturnega doma pomagajo pri širjenju njegovega poslanstva in uveljavitvi enotnega slovenskega prostora.

V Milanu rojeni Boris Cavazza je zlati red za zasluge prejel za izjemen ustvarjalni opus, s katerim je zaznamoval slovenski gledališki in filmski prostor, ter za predano pedagoško delo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Ljubitelje gledališča je Cavazza očaral že s prvimi epizodnimi liki, dokončno pa je občinstvo prepričal z izjemno ustvarjalno energijo v glavnih vlogah. »Je nemirni iskalec in ustvarjalec, katerega upodobitve strasti, izgub, bolečin, ponižanj in iluzij njegovih junakov so se trajno zapisale v slovenski gledališki spomin. Na domačih in tujih odrih je odigral nad 100 vlog in zanje prejemal najprestižnejše nagrade. V 90-ih letih se je začel uveljavljati tudi kot gledališki režiser,« piše v utemeljitvi predsednikovega urada, v kateri je tudi omenjeno, da je Cavazza nastopil v 50 filmih in napisal scenarije za štiri celovečerce.

Borut Pahor je ob zlatem redu za zasluge Borisu Cavazzi in priznanju Igorju Komelu podelil še medaljo duhovniku, skladatelju in dirigentu Avgustu Ipavcu za izjemne glasbene stvaritve in promocijo slovenske kulture v tujini. Kot piše v utemeljitvi »celotni Ipavčev opus jemlje navdih iz spoštovanja do človeskega stvarstva in vsega božjega. Prelito v glasbeni jezik, ki ne potrebuje posrednikov, je njegovo humanistično sporočilo tudi dragoceno sporočilo slovenske ustvarjalnosti.

Medaljo sta prejela še zakonca Mihael in Jelica Horjak za življenjsko delo pri ohranjanju narave v Kočevskem Rogu in za promocijo Kočevskega. »S svojim dolgoletnim požrtvovalnim delom sta uspela uspešno uravnavati ekosistemska ravnovesja v prvinski divjini slovenske naravne dediščine. Za njun prispevek k ohranjanju naravnega bisera, na katerega smo lahko ponosni, jima je država iskreno hvaležna,« med drugim piše v utemeljitvi.

 

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst