fallback-thumbnail

Bivši poslanec Domenico Maselli v četrtek v FJK

Predsednik Republike Slovenije Janez Drnovšek je za zasluge pri oblikovanju in sprejemanju zakona o zaščiti slovenske manjšine v Furlaniji Julijski Krajini odlikoval bivšega poslanca Domenica Masellija z Zlatim redom za zasluge. Po pooblastilu predsednika Drnovška bo prof. Maselliju odlikovanje vročil veleposlanik RS v Italiji Vojko Volk na slovesnosti, ki bo v prostorih Generalnega konzulata Republike Slovenije v Trstu v četrtek 14. aprila ob 15. uri. Ob tej priložnosti sta krovni organizaciji SKGZ in SSO v sodelovanju z goriško pokrajinsko upravo organizirali tudi javno srečanje z zaslužnim poslancem Masellijem na temo “Zaščitni zakon: od sprejemanja do (ne)uresničevanja”, ki bo prav tako v četrtek, 14. aprila, ob 18. uri v konferenčni dvorani pokrajinskih muzejev na goriškem gradu.

Glavno besedo bo seveda imel Domenico Maselli v svojstvu poročevalca zaščitnega zakona v poslanski zbornici. Nalogi se je bil poslanec Maselli posvetil z vsem srcem in politično vnemo, tako da je lahko tudi na lasni koži občutil vse težave in zaplete, ki so predvsem na osi Trst-Rim spremljali parlamentarno našega zakona. Še pred vročitvijo odlikovanja Maselliju se bo slovenski veleposlanik Volk sestal s vodstvom obeh krovnih organizacij SKGZ-SSO. Srečanje bo ob 13. uri v sejni dvorani SSO v Trstu. Na dnevnem redu pogovora je splošno stanje slovenske manjšine v Italiji predvsem kar zaveda institucionalne odnose s krajevnimi in državnimi oblastmi, seveda pa bo tekla beseda tudi o nespodbudnem stanju izvajanja oz. neizvajanja zaščitnega zakona štiri leta po sprejetju.

Okvirni spored Masellijevega obiska:

09.30 sestanek s krovnima organizacijama SKGZ in SSO na sedežu SKGZ v Trstu; 10.00 obisk sedežev ZSKD, NŠK, TK, SLORI; 10.45 obisk sedeža SSO v Ul. Donizetti; 11.30 obisk infopointa v Narodnem domu v Trstu; 12.00 obisk uredništva Primorskega dnevnika v Trstu; 15.00 sprejem na generalnem konzulatu RS v Trstu; 18.00 javno srečanje v konferenčni dvorani pokrajinskih muzejev na goriškem gradu.

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst