topolove

Benečija v parlamentu

ITALIJA – Avdicija v poslanski komisiji za kulturo

Postaja Topolove primer dobre kulturne prakse

Donatella Ruttar nastopila v Rimu na povabilo poslanke Tamare Blažina

RIM – Uveljavljena beneška prireditev Postaja Topolove sodi med dobre in inovativne prakse v pisani italijanski kulturni stvarnosti. Tako je ocenila poslanska komisija za kulturo, ki je na predlog poslanke Tamare Blažina na avdicijo povabila umetniško vodjo Postaje Donatello Ruttar, ki je skupaj z Morenom Miorellijem duša pobude v občini Grmek. Beneška kulturna delavka je bila v poslanski zbornici v dobri družbi. Svoje dobre kulturne prakse (iz cele države jih je bilo osem) so med drugim isti dan predstavili ustanova Treccani (založnica slavne enciklopedije), uredniki kulturne priloge gospodarskega dnevnika II Sole24 ore in vsestranski kulturni delavec in pisatelj Alberto Asor Rosa.

Topolovo (narečno Tapoluove ali Topolove) je največja vas v občini Grmek, z geografskega vidika spada v dolino Kozice, to je ena od štirih Nadiških dolin. Postaja Topolove poteka vsako leto julija, likovno, glasbeno in umetniško naravnani dogodki privabijo ustvarjalce iz Italije, Slovenije in širšega evropskega prostora ter seveda številne obiskovalce.

»Komisiji sem predlagala Postajo Topolove ne samo zaradi pisanega in vedno zanimivega programa prireditve, temveč tudi zaradi njenega plemenitega poslanstva, ki je usmerjeno v prihodnost in v čezmejnost,« nam je povedala slovenska poslanka. To je bila tudi priložnost, da so poslanci spoznali špetrski multimedialni muzej SMO. In hkrati slovensko ustvarjalnost v videmski pokrajini, kar ima svoj ne le kulturni, temveč tudi politični pomen.

In kako je komisija sprejela Postajo? »Z velikim zanimanjem in veliko radovednostjo. Glavnina poslancev je prvič slišala za našo prireditev in mogoče tudi za Beneške Slovence. Vtisi so zelo dobri,« poudarja Ruttar, ki je poslancem in poslankam tudi obnovila 24-letno pot prireditev, ki je s časom dobila mednarodno razsežnost. Nekateri parlamentarci so ji obljubili, da bodo obiskali Benečijo in Topolovo, gostji iz Benečije je za izvajanje na koncu čestitala tudi predsednica komisije Flavia Piccoli Nardelli. Skratka, za poslansko komisijo poučna in koristna predstavitev.

Dobre kulturne prakse sodijo v poizvedovalno raziskavo, ki jo poslanska komisija izvaja z namenom, da javnosti – poleg velikih kulturnih ustanov in prireditev – predstavi in promovira tudi manj znane pobude, ki pa so inovativne in vraščene v krajevne stvarnosti. V sklopu te pobude (zaključila se bo konec tega meseca) so v komisiji prisluhnili predstavnikom beneškega Biennale, mesta Matera, ki je evropska prestolnica kulture za leto 2019, ter svetovno znanih muzejev v Firencah in Toskani. V poslansko zbornico so med drugim povabili zgodovinarje in domačine, ki ohranjajo spomin na fašistično taborišče Fessoli v Emiliji, kjer so bili deportirani številni Slovenci.

Sandor Tence

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo