57d11e057aebc_0

Bazovica 2017

Še natanko en teden nas loči od osrednje spominske slovesnosti, na kateri bodo počastili spomin na stiri ustreljene junake na gmajni pri Bazovici (leta 1930). Tako kot veleva tradicija, bosta nedeljsko prireditev zaznamovala dva dogodka: spo­minski planinski pohod in proslava pri spomeniku v Bazovici. Pohod bo priredil planinski odsek sportnega zdruzženja Sloga v sodelovanju z SPDT in SK Devin, na popoldanski slovesnosti pa bosta kot slavnostna gosta nastopila predsednik izvršilnega odbora Italijanske unije Maurizio Tremul in publicist in šolnik Aldo Rupel. Odbor za proslavo bazoviških junakov je pripravil tudi niz spremljevalnih prireditev, ki se bodo začele v sredo, 6. septembra, na dan torej, ko so fašisti usmrtili Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Alojza Valenčiča in Zvonimirja Miloša.

Podrobnosti letošnje spominske sve­čanosti je na včerajšnji novinarski konferenci v Narodnem domu predstavil pred­sednik organizacijskega odbora Milan Pahor, ki je uvodoma opozoril, da se bodo letos spomnili dveh okroglih obletnic: 90-letnice ustanovitve tajne protifašistične organizacije Borba in 90-letnice ustanovitve narodno radikalnega gibanja TIGR. Uradno se bo program začel v sredo, 6. sep­tembra, z recitalom mladih Kluba TIGR in mladih Dramskega društva Jaka Štoka s Proseka. Glas mladih bo ob spomeniku padlim junakom v Bazovici zazvenel točno ob 6.43, ob uri torej, ko so fašisti usmrtili četverico primorskih domoljubov in protifasistov. Ob 11. uri istega dne bo spominska slovesnost potekala na pokopališču pri Sv. Ani, kjer bo zbrane nagovoril novinar Aljoša Fonda. Sledil bo nastop openskega moškega pevskega zbora Tabor, ki bo nastopil pod taktirko pevovodje Davida Zerjala. Na casini strazi bodo taborniki Rodu Modrega vaia. Zvečer se bodo ba­zoviških junakov spomnili v bazoviški župni cerkvi, kjer bo mašo zadušnico daroval župnik Žarko Skerlj (ob 20. uri), navzoče pa bo nagovoril pravnik Mitja Ozbič. Spominski trenutek bo ovekovečil mešani pevski zbor Lipa iz Bazovice, ki bo nastopil pod vodstvom Tamare Ražem.

Med spremljevalne dogodke spada tudi predstavitev zbornika TIGR v zgodovini in zgodovinopisju, ki ga je v sldopu zbirke Vpogledi 17 izdal ljubljanski Institut za novejso zgodovino. Publikacijo bodo v Trzaskem knjižnem središču predstavili v četrtek, 7. septembra (ob 18. uri), o referatih pa bodo govorili zgodovinarji Bojan Godeša, Aleš Gabrič, Mateja Rezek. Z gosti se bo pogovarjal tržaški zgodovinar Milan Pahor.

To publikacijo bodo dan kasneje predstavili tudi v Ljubljani, in sicer na Inštitutu za novejšo zgodovino na Kongresnem trgu (ob 10.30). Ob 13. uri se bo pred rektoratom Univerze v Ljubljani na Kongresnem trgu začela spominska svečanost, ki predvideva svečani nagovor, petje, recitacije in polaganje vencev. Navzoče bosta nagovorila Kostanca Mikulus in nekdo iz rektorata. Za recital bodo poskrbeli člani Kluba mladi TIGR, nastopil pa bo tudi mešani pevski zbor iz Saleža, ld ga vodi pevovodja Rado Milič. Popoldne (ob 16. uri) se bo delegacija preselila v Kranj, ki bo v Prešernovem gaju gostil spominsko prire­ditev. Zbrane bosta v Kranju nagovorila župan Mestne občine Kranj župan Boštjan Trilar in županja Občine Zgonik Monika Hrovatin, nastopili bodo tudi pevci mešanega pevskega zbora Rdeča zvezda iz Saleža, na straži pa bodo taborniki Rodu Modrega vaia in taborniki iz Kranja.

Osrednja spominska slovesnost le­tošnje Bazovice 2017 bo v nedeljo, 10. septembra (ob 15. uri). Pri spomeniku na gmajni pri Bazovici bodo položili vence, zbrane bo pozdravil predsednik Odbora za proslavo bazoviških junakov pri Narodni in študijski knjižnici v Trstu Milan Pahor, osrednja govornika na proslavi pa bosta predsednik izvršilnega odbora Italijanske unije Maurizio Tremul in publicist ter solnik Aldo Rupel. Kulturni program bodo oblikovali pevke in pevci Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pino Tomažič pod taktirko Pije Cah. Na proslavi, ki jo bo režirala in povezovala Elena Husu, bo sodelovalo tudi Godbeno društvo Prosek. Italijansld del programa bo vodil Lorenzo Zuffi, na castni straži pa bodo stali taborniki Rodu Modrega vaia ter skavti Slovenske zamejske skavtske organizacije.

Bazoviskih junakov se bodo spomnili tudi s športno prireditvijo, ki jo bo tudi letos priredilo športno združenje Sloga pod okriljem ZSSD. Mednarodni odbojkarski turnir za pokal Bazoviški junaki bo potekal 23. in 24. septembra (v ženski konkurenci) in 30. septembra in 1. oktobra v moški konkurenci. (sč)

Primorski dnevnik, 3. septembra 2017

Povezane objave

FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst
Iz Čedada odločen poziv za dvojezično šolstvo