57d11e057aebc

Bazovica 2016 - v nedeljo osrednja slovesnost

Letos mineva 86 let od uboja štirih bazoviških junakov, ki veljajo za prve žrtve fašizma v Evropi. Ferda Bidovca, Franca Marušiča, Alojza Valenčiča in Hrvata Zvonimirja Miloša se bo Odbor za proslavo bazoviških junakov pri NŠK Trst tudi letos spomnil s svečanimi slovesnostmi, ki bodo potekale v Bazovici in v Sloveniji. Podrobnosti letošnjega koledarja prireditev je na včerajšnji novinarski konferenci v Peterlinovi dvorani predstavil predsednik dotičnega odbora Milan Pahor, ki je med drugim spomnil, da bodo na Bazovici 2016 obeležili tudi tri okrogle obletnice: 75-letnico ustanovitve Osvobodilne fronte OF, 60-letnico italijanske republike in 25-letnico osamosvojitve Slovenije.
Tako kot veleva tradicija, se bo tudi letošnja Bazovica začela na dan ustrelitve štirih junakov. V torek, 6. septembra, se bo točno ob 6.43 pri spomeniku v Bazovici začel spominski recital mladih, na katerem bodo nastopili mladi Kluba Tigr. Ob 11. uri bo sledila slovesnost na pokopališču pri Sv. Ani, kjer bo govorila Valentina Sancin, predsednica ZSKD za Tržaško pokrajino. Ob tej priložnosti bo nastopil tudi Ženski pevski zbor Ivan Grbec iz Škednja, prisotna bo častna straža tabornikov Rodu modrega vala (RMV) in skavtov Slovenske zamejske skavtske organizacije (SZSO). V večernih urah istega dne se bo dogajanje vrnilo v Bazovico. Ob 20. uri bo maša zadušnica v župni cerkvi, ki jo bo daroval domači župnik Žarko Škerlj, med verskim obredom bo pel MPZ Lipa iz Bazovice, kot slavnostni govornik pa bo nastopil župan Občine Repentabor Marko Pisani.
V petek, 9. septembra, bodo spomin na štiri junake obeležili v Sloveniji. Kot je na predstavitvi povedal Milan Pahor, na ljubljanski svečanosti letos pričakujejo številčnejšo udeležbo, saj so na njo povabili klube tržaških Slovencev v Ljubljani, zamejskih in primorskih študentov. Slovesnost se bo ob 13. uri začela pred rektoratom Univerze v Ljubljani, kjer bo kot slavnostni govornik nastopil prorektor Goran Turk, s pozdravnimi besedami pa bo postregel tudi predsednik društva Tigr Primorske Savin Jogan. Na svečanosti bo zapel Združeni zbor Jezero-Skala, na častni straži bodo stali taborniki Rodu modrega vala in skavti Slovenske zamejske skavtske organizacije ter člani KZŠ. Po polaganju vencev na obeležje se bo delegacija preselila v Kranj. Ob 16. uri bo v Prešernovem gaju občinstvo nagovoril župan Mestne občine Kranj, kot slavnostni govornik pa bo nastopil Fabio Vižintin, župan Občine Doberdob.
Rodoljubov, ki so bili 6. septembra 1930 usmrčeni na gmajni v Bazovici, se bodo v soboto, 10. septembra (ob 20.30), spomnili tudi s koncertom »Štirim« Bazovica 1930 . Koncert na bazovski gmajni bodo organizirali taborniki Rodu modrega vala, na njem pa bodo nastopili zbor TPPZ Pinko Tomažič, Skupina Ovce, Drago Mislej – Mef, Darko Nikolovski in Dirty Fingers. Po koncertu, na katerem bodo donele domoljubne in narodne pesmi, se bodo obiskovalci družili ob ognju, v primeru slabega vremena pa se bo dogajanje preselilo v športni center Zarja. Na predstavitvi so mladi taborniki tudi izpostavili, da bodo ob tej priložnosti premierno predstavili novo pesmarico.
Osrednji poklon bazoviškim žrtvam pa bo na programu v nedeljo, 11. septembra. Ob 10. uri se bo začel spominski pohod iz Bazovice, ki ga organizirajo planinski odseki društev Sloga, SPDT in smučarskega kluba Devin. Ob 15. uri se bo začela osrednja svečanost pri spomeniku v Bazovici. Pozdrave bosta prenesla predsednik organizacijskega odbora Milan Pahor in minister za Slovence po svetu in v zamejstvu Gorazd Žmavc. Svečani govornici na Bazovici 2016 bosta deželna odbornica FJK Loredana Panariti in predsednica paritetnega odbora Ksenija Dobrila. Obeta se tudi pester kulturni program, ki ga bodo oblikovali združeni zbor Barkovlje-Mačkolje, Godbeno društvo Viktor Parma iz Trebč in igralca Danijel Malalan ter Nikla Panizon. Spominsko svečanost, ki bo potekala ob častni straži tabornikov RMV in skavtov SZSO in se končala s polaganjem vencev, bosta povezovali Elena Husu in Tatjana Malalan.
Tudi letošnja Bazovica se bo sklenila s tradicionalnim odbojkarskim turnirjem za Pokal Bazoviških junakov, ki je najstarejši tovrstni odbojkarski turnir v regiji. 43. turnir bodo 17. in 18. septembra uvedle ženske odbojkarice, 24. in 25. septembra pa ga bo sklenila moška ekipa.
Sanela Čoralič
(Primorski dnevnik, 3. septembra 2016)

PROGRAM
Torek, 6. september 2016
– ob 6.43 spominski recital mladih pri spomeniku v Bazovici
– ob 11. uri slovesnost na pokopališču pri Sv. Ani v Trstu
– ob 20. uri maša zadušnica v župni cerkvi v Bazovici
Petek, 9. september 2016
– ob 13. uri slovesnost pred rektoratom Univerze v Ljubljani
– ob 16. uri slovesnost v Prešernovem gaju v Kranju
Sobota, 10. september 2016
ob 20.30 koncert »Štirim« Bazovica 1930 na bazovski gmajni s tabornim ognjem
Nedelja, 11. september 2016
– ob 10. uri spominski pohod iz Bazovice
– ob 15. uri osrednja svečanost pri spomeniku v Bazovici
Sobota in nedelja, 17., 18., 24. in 25. september 2016
– Mednarodni odbojkarski turnir za Pokal Bazoviških junakov v ženski in moški konkurenci

Povezane objave

Predstavili blagovno znamko Slovenci v Italiji
Na srečanju mladih Slovencev iz zamejstva in sveta zagotovila o nadaljnji podpori
Republika Slovenija obeležuje Dan državnosti