55e96597aa1e5

Bazovica 2015

 

Letošnja slovesnost v spomin na bazoviške junake bo v znamenju obhajanja treh okroglih obletnic; obeležili bodo 70-letnico osvoboditve izpod fašizma, 70-letnico postavitve spomenika v Bazovici in 85-letnico ustrelitve štirih junakov. Spominske slovesnosti na te dogodke se bodo začele ta petek v Ljubljani in Kranju, vrhunec pa bodo dosegle v Bazovici, in sicer v nedeljo, 6. septembra, na dan torej, ko je fašistična oblast izvršila sodbo sodišča, ki je na 1. tržaškem procesu proti pripadnikom organizacije TIGR štirim oboroženim primorskim rodoljubom dosodilo smrtno kazen. Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Alojza Valenčiča in Zvonimirja Miloša so ustrelili zgodaj zjutraj na travniku v Bazovici.
Program letošnje spominske prireditve je včeraj predstavil Milan Pahor, predsednik Odbora za proslavo bazoviških junakov pri Narodni in študijski knjižnici Trst. Povedal je, da se bo prva spominska prireditev začela v petek, 4. septembra, ob 13. uri pred rektoratom Univerze v Ljubljani (na Kongresnem trgu). Prisotne bosta pozdravila župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič in predsednik društva TIGR Savin Jogan, pozdravni nagovor bo podal tudi rektor univerze Ivan Svetlik. Ljubljanski del kulturnega programa bodo oblikovali moški pevski zbor V. Vodnik iz Doline, ki bo zapel pesmi Doberdob in Bazoviška, in člani Kluba mladih tigrovcev, ki bodo recitirali. Sledilo bo polaganje vencev ob častni straži tabornikov RMV in skavtov SZSO. Delegacija se bo nato preselila v Kranj, kjer se bo ob 16. uri začela druga spominska svečanost. Pri spomeniku bazoviških junakov v Prešernovem gaju bo prisotne pozdravil župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar, osrednji govor pa bo imel župan Občine Dolina Sandy Klun. Kranjski kulturni program bo obogatilo petje moškega pevskega zbora V. Vodnik iz Doline, recital dijakov Gimnazije Kranj in melodije pihalnega orkestra Mestne Občine Kranj. Tudi v Kranju bodo položili venec, častno stražo pa bodo tako kot v Ljubljani sestavljali taborniki RMV in skavti SZSO.
V soboto, 5. septembra, se bo dogajanje preselilo v Trst. V novem Tržaškem knjižnem središču bodo ob 17. uri predstavili ponatis knjige Uporna mladina. Ob 20. uri bodo pri osrednjem spomeniku v Bazovici ob glasbeni točki Aljoše Sakside in navzočnosti svojcev odkrili obeležje, posvečeno Antonu Gropajcu. Obeležje je delo Andreja Pisanija. Uro kasneje bodo pri spomeniku v Bazovici v organizaciji tabornikov RMV prižgali taborni ogenj. Osrednja slovesnost v spomin na bazoviške junake bo v nedeljo ob 15. uri pred spomenikom v Bazovici. Letošnji slavnostni govorniki so Andrea Bellavite, Milan Rakovac in Rafko Dolhar, navzoče pa bo pozdravil tudi Milan Pahor. Svečanost bo kronal kulturni program, ki ga bodo oblikovali mešana pevska zbora J. Gallus iz Trsta in Lojze Bratuž iz Gorice in recitatorja Alida Bevk in Danijel Malalan. Že ob zori (6.43) se bodo primorskih rodoljubov pred spomenikom v Bazovici spomnili z recitalom Kluba mladih tigrovcev in igralca Danijela Malalana. Ob 10. uri se bo začel 35. spominski planinski pohod iz Bazovice, ki ga prireja ŠZ Sloga v sodelovanju s SPDT in SŠ Devin, ob 11. uri pa bo na sporedu komemoracija na pokopališču pri Sv. Ani v Trstu, kjer bo spregovorila Sara Ferluga, predstavnica sekcije VZPI-ANPI Prosek – Kontovel. Zapel bo tudi ženski pevski zbor I. Grbec iz Škednja. Nedeljski program bo sklenila maša zadušnica v bazovski cerkvi, kjer bo govoril tudi občinski svetnik Igor Švab. Tako kot že več kot 40 let bo tudi letošnjo spominsko slovesnost kronal mednarodni odbojkarski turnir za 42. Pokal bazoviških žrtev. Ženski turnir bo v nedeljo, 13. septembra, moški pa v soboto in nedeljo 26. in 27. septembra. (sč)
(Primorski dnevnik, 2. septembra 2015)

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst