fallback-thumbnail

Bavisela: prekrit slovenski napis sramota za ves Trst

“Zadnjo afero, ki jo je sprožil organizator Bavisele Franco Bandelli s črtanjem slovenščine iz uradnih majičk, bi lahko označili za žalostno ali smešno, pa vendar gre za hudo resno in žaljivo dejanje, ki ponovno kaže na nek trend domače desnice. Slednja očitno ne more iz svoje kože!” Tako je pokrajinski predsednik SKGZ za Tržaško Igor Gabrovec ocenil zadržanje Bandellija v zvezi z afero majičk, na katerih so zelo nespretno (in politično nespametno) skušali prekriti nezaželen slovenski napis. Bandelli je sicer ponudil izgovor, češ da bi bil napis v slovenščini neumesten zaradi tolikih nastopajočih iz Avstrije in Hrvaške, ki naj bi bili prikrajšani za napis v lastnih jezikih

“Izgovor je malo verjeten, saj ne gre za osamljeno epizodo, temveč je to – tako Gabrovec- le zadnji primer negiranja slovenske domovinske pravice in zgodovinske prisotnosti v Trstu. Tako zadržanje, ki ni novost, ne koristi mestu in toliko manj koristi zdravemu športnemu duhu, ki preveva vsako veliko športno manifestacijo kot je Bavisela.”

“Francu Bandelliju, ki politično pripada stranki “Allenza Nazionale”, ne moremo verjeti tudi zaradi dejstva, da je njegova stranka (in menda celo on v prvi osebi) spomladi leta 2004 manifestirala pred slovenskim konzulatom v Trstu proti vstopu Slovenije v EU. Tudi prekriti slovenski napisi niso nobena novost. Dovolj je, da pogledamo na iznakažene cestne table z dvojezičnimi nazivi krajev na Krasu. Pa tudi spomeniki odporniškemu gibanju so pod stalnim udarom istih nekaznovanih rok.”

“Bivši predsednik tržaške pokrajine Scoccimarro se je po volilnem porazu spraševal o razlogih “ideoloških” izbir slovenskih volivcev, ki so skoraj brez izjeme podprli levosredinsko koalicijo. Pa naj se raje sprašuje, kako naj slovenski volivci sploh lahko zaupajo svojo podporo desnici, ki v duši še vedno nosi črno srajco…” zaključuje predsednik SKGZ Gabrovec.

 

Povezane objave

Skupaj moramo zasledovati sožitje in spoštovati različne spomine - Tiskovno sporočilo SKGZ
FORUM IDEJ: Ni res, da vsi mladi bežijo, želijo pa si priložnosti
Predsednica DZ Republike Slovenije obiskala Trst